Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvosto etusivu

Valtioneuvoston verkkosivusto uudistuu. Sivustolla saattaa olla toimimattomia linkkejä, tilapäisiä häiriöitä ja puutteita.

Valtiovarainministeri Kulmuni: Korona-viruksen taloudelliset vaikutukset epävarmoja, tilannetta seurataan tarkasti

valtiovarainministeriö
Julkaisuajankohta 27.2.2020 14.01
Tiedote
Katri Kulmuni.

Korona-viruksen taloudelliset vaikutukset ovat hyvin epävarmoja, sanoo valtiovarainministeri Katri Kulmuni. Kulmunin mukaan kyse on tällä hetkellä ilmiöstä, joka on lisännyt talouskehitykseen liittyviä negatiivisia riskejä.

Korona-viruksen taloudelliset vaikutukset on toistaiseksi nähty rahoitusmarkkinoilla, jotka reagoivat reaalitaloutta nopeammin riskien muutoksiin.

”Jos viruksen leviäminen saadaan nopeasti rajoitettua, vaikutukset Suomen taloudessa kohdistuvat lähinnä teollisuuteen ja sen komponenttien saatavuuteen sekä matkailualaan. Tällöin myös vaikutukset julkiseen talouteen jäisivät pieniksi”, valtiovarainministeri Katri Kulmuni kommentoi torstaina.

Korona-viruksen aiheuttaman tilanteen hoidon kannalta riittävä rahoitus voidaan turvata normaalien kanavien kautta ministeriöistä ja virastoista. Lisäksi vuonna 2020 on käytettävissä 8,9 miljoonaa euroa arvaamattomiin välttämättömiin menoihin, joita varten talousarviossa ei ole erikseen määrärahaa.

Jos virus leviäisi nykyistä laajemmin, vaikutukset välittyvät koko kansantalouteen.

”Tällöin valtion reaktion pitää olla voimakkaampi. Valtiolla on mahdollisuus käyttää lisätalousarviossa olevia resursseja. Kysymykseen tulee tällöin kriisin hoidon välittömien kustannusten kattaminen”, Kulmuni toteaa.

Valtiovarainministeri Kulmuni sanoo, että tässä tilanteessa ei kuitenkaan vielä olla. Tilannetta seurataan tarkasti, ja seurannassa valtiovarainministeriö tekee tiivistä yhteistyötä Suomen Pankin ja Finassivalvonnan kanssa.

 
Sivun alkuun