Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvosto etusivu

Valtiovarainministeri Rinne tapasi Kiinan poliittista johtoa vienninedistämismatkalla

valtiovarainministeriö
Julkaisuajankohta 14.1.2015 16.19
Tiedote

Valtiovarainministeri Antti Rinteen johtama yritysvaltuuskunta on vieraillut Kiinassa Pekingissä, Chengdussa ja Chongqingissä 10.–14.tammikuuta. Ministeri palaa kotimaahan torstaina 15. tammikuuta.

Matkan aikana ministeri Rinne on tavannut Kiinan poliittista johtoa ja edistänyt suomalaisten yritysten pääsyä Kiinan edelleen nopeasti kasvaville markkinoille. Matkan aikana Rinne on tavannut muun muassa Kiinan kommunistisen puolueen pysyvän komitean jäsenen Liu Yunshanin ja valtiovarainministeri Lou Jiwein.

Ministeri Rinne tapasi Helsingissä kesäkuussa 2014 Kiinan päätöksenteon ytimessä olevan pysyvän komitean jäsenen Liu Yunshanin, joka esitti ministerille kutsun vierailla Kiinassa. Kommunistinen puolue osoitti kutsun SDP:n puheenjohtajalle ja valtiovarainministerille.

Ministerin saamaa kutsua hyödynnettiin kutsumalla mukaan suomalainen yritysvaltuuskunta kehittämään Suomen ja Kiinan välistä kauppaa ja investointeja. Yritysvaltuuskunnan vetäjän Roima Intelligencen toimitusjohtaja Jukka Ropposen mukaan korkealta taholta tullut kutsu on edesauttanut sitä, että vierailu onnistui erittäin hyvin.

 – Vierailu on auttanut syventämään suomalaisten yritysten jo olemassa olevia liikesuhteita alueella. Vierailun aikana onnistuttiin myös tekemään useita päänavauksia yrityksille, jotka ovat laajentamassa toimintaansa Keski- ja Länsi-Kiinan kasvaville markkinoille, Ropponen toteaa.

Kiina on siirtymässä uuden taloudellisen kasvun vaiheeseen, jossa ympäristön tilaan kiinnitetään enemmän huomiota. Vierailun aikana esille nousivat muun muassa kaupungistuminen, ilmaston lämpeneminen, puhtaan veden saatavuus ja energiatehokkuus.

– Suomessa on huomattavaa osaamista esimerkiksi ympäristö- ja energiateknologiassa, joille Kiinassa on suuri tarve. Kiinan markkinat tarjoavat upean mahdollisuuden vientialojemme laajentamiseen. Nyt tarvitaan rohkeutta käyttää nämä mahdollisuudet hyväksi, Rinne sanoo.

Lisätietoja:

Kansainvälisten asioiden päällikkö Martti Salmi, puh. 0400 510 304
Erityisavustaja Matti Hirvola, puh. 0400 764 518

Antti Rinne
 
Sivun alkuun