Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvosto etusivu

Valtiovarainministerit sopivat Kreikan rahoitustukiohjelman jatkotyöstä

valtiovarainministeriö
Julkaisuajankohta 10.5.2016 9.51
Uutinen
Kuva: EU

Euromaiden valtiovarainministerit pääsivät maanantaina 9. toukokuuta yhteisymmärrykseen Kreikan rahoitustukiohjelman jatkotyöstä. Suomea kokouksessa edusti Brysselissä valtiovarainministeri Alexander Stubb.

Euroryhmä sai Kreikka-tilannekatsauksen instituutioilta eli EU:n komissiolta, Euroopan vakausmekanismilta (EVM), Euroopan keskuspankilta ja Kansainväliseltä valuuttarahastolta (IMF). Katsauksen perusteella ministerit arvioivat edellytyksiä hyväksyä Kreikan EVM-ohjelman ensimmäinen väliarvio.

Euroryhmä pääsi yhteisymmärrykseen ohjelmalle asetettujen tavoitteiden saavuttamisesta ja toimista, jotka Kreikan on toteutettava ensimmäisen väliarvion loppuunsaattamiseksi.

Euroryhmä piti tärkeänä, että Kreikan parlamentti oli 8. toukokuuta hyväksynyt eläkejärjestelmän ja tuloverotuksen uudistukset, joiden merkitys on keskeinen Kreikan julkisen talouden vakauttamiseksi. Kreikka toteuttaa lisäksi ennen väliarvion lopullista hyväksymistä niin sanotut ennakolliset toimet, jotka kattavat muun muassa pankkien järjestämättömien saamisten hallintaa koskevan strategian hyväksymisen ja uuden yksityistämisrahaston perustamista koskevan lain voimaan saattamisen.

Lisäksi sovittiin niin sanotusta automaattisesta mekanismista (contingency mechanism), joka käynnistää tarvittaessa erityiset lisätoimet ohjelmalle asetettujen perusjäämätavoitteiden saavuttamiseksi.

Velkakestävyydestä keskusteltiin

Euroryhmä keskusteli yleisellä tasolla Kreikan velkakestävyydestä ja mahdollisista velkaehtojen huojennuksista. Velan pääoman leikkaus on suljettu pois jo aiemmin.

Ministerit sopivat yleisistä periaatteista, joita ovat:

  1. edellytysten luominen Kreikan markkinoille pääsylle ohjelman jälkeen
  2. lainojen takaisinmaksuprofiilin tasoittaminen
  3. kannusteiden luominen uudistusten jatkamiselle ohjelman päätyttyä
  4. talouden kasvu- ja korkoympäristöön liittyvien muutosten huomioon ottaminen.

Euroryhmä päätti käynnistää asiaa koskevan teknisen valmistelun.  

Sovitun kokonaisuuden odotetaan mahdollistavan IMF:n osallistumisen ohjelmaan. Ratkaisevaa on väliarvion loppuunsaattaminen, julkisen talouden vakauttamista koskeva automaattinen mekanismi ja Kreikan velkaehtojen huojennuksia koskevat ratkaisut.

Euroryhmä pyysi instituutioita ja Kreikkaa saattamaan väliarvion teknisen valmistelun päätökseen lähipäivien aikana ja viimeistelemään väliarvion asiakirjat. Lopulliset päätökset väliarviosta ja seuraavasta lainaerästä tehdään, kun kaikki ennakolliset toimet on toteutettu ja kansalliset päätöksentekoprosessit saatettu päätökseen. Euroryhmä jatkaa asian käsittelyä 24. toukokuuta.

Euroryhmän julkilausuma (englanniksi)

Lisätietoja:

Finanssineuvos Pekka Morén, puh. 02955 30290, pekka.moren (at) vm.fi

Euroryhmä on epävirallinen elin, jonka tehtävänä on koordinoida euromaiden talouspolitiikkaa ja edistää talouskasvua. Ryhmään kuuluvat euromaiden valtiovarainministerit. Euroryhmä tekee poliittisia linjauksia mutta ei päätä esimerkiksi lainsäädännöstä.

Alexander Stubb Talouspolitiikka
 
Sivun alkuun