Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvosto etusivu

Viranomaispalvelut tekoälyaikaan
Esiselvitys kansallisesta tekoälyohjelma Aurorasta

valtiovarainministeriö
Julkaisuajankohta 25.9.2018 13.23
Tiedote

Valtiovarainministeriö on käynnistänyt kansallisen tekoälyohjelma Auroran esiselvityksen 17.9.2018. Auroran tavoitteena on vauhdittaa julkisen hallinnon siirtymistä tekoälyaikaan turvallisesti ja eettisesti. Auroran on tarkoitus mahdollistaa kansalaisille monien palveluntuottajien palveluista koostuvat saumattomat ja sujuvat kokonaisuudet erilaisiin elämäntapahtumiin.

Esiselvityksen tehtävänä on luoda ihmisten elämäntilanteisiin sekä yritysten liiketoimintatapahtumiin palveluita tuottaville organisaatioille kokonaisuus, joka mahdollistaa tekoälyverkoston keskinäisen vuorovaikutuksen.

"Aurorassa on kyse kansainvälisestikin aivan ainutlaatuisesta tekoälyprojektista. Tiedon hyödyntämisen ja tekoälyn avulla rakennetaan aivan uudenlaisia ja hallinnolliset raja-aidat ylittäviä palveluita. Keskiössä on kansalaisen kokemus sujuvasta palvelusta, ei yksittäisen viranomaisen tarve", sanoo julkisten palveluiden digitalisaatiosta vastaava kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen.

Tekoäly ja tietopolitiikka menevät nyt laajemminkin vauhdilla eteenpäin Suomessa. Luonnos valtioneuvoston selonteoksi tietopolitiikasta tekoälyn aikakaudella on parhaillaan lausuntokierroksella. Lausuntokierroksella on myös uusi tiedonhallintalaki. Valtion virastoille on puolestaan käynnissä haku tekoälyn, robotiikan ja muiden uusien teknologioiden konkreettisten hankkeiden toteuttamiseksi.

Tekoälyohjelmaan piloteiksi aitoja elämäntapahtumia

Auroran on alustavasti suunniteltu rakentuvan ihmisten todellisten elämäntapahtumien ja yritysten liiketoimintatapahtumien ympärille, joissa älykkäät sovellukset kytketään yhteiseen verkkoon palvelemaan ihmisiä elämäntapahtumissa ja yrityksiä liiketoimintatapahtumissa. Esiselvitysvaiheessa toteutetaan Auroran ensimmäinen kokeiluversio. Esiselvitysvaiheessa hyödynnetään vuoden 2018 aikana aiemmin käynnistyneitä elämäntapahtumapilotteja:

  • Muutto opiskelupaikkakunnalle
  • Kiinni työelämässä osaamisen kehittymisen avulla
  • Lasten ja vanhempien hyvinvointi muuttuvissa perhesuhteissa

Esiselvitysvaiheessa on tarkoitus tunnistaa, että millaisia muutoksia elämäntapahtumiin perustuvien kokonaisuuksien toteuttaminen tarkoittaa toiminnan ja johtamisen kannalta.

Esiselvityshanke on osa Tekoälyaika Suomessa -raportin ehdotuksia. Raportissa kuvataan mahdollisimman varhain aloitetun tekoälyn soveltamisen hyödyt Suomelle. Jos aktiiviset tekoälypohjaiset kehittämistoimet kohdistuvat uuden kehittämiseen ja kasvun luomiseen, kasvaisi raportin arvion mukaan bruttokansantuote vuoteen 2030 per henki vuosittain 3 % ja nettotyöllisyysaste olisi jopa 5 %-yksikköä korkeampi.

Julkisten palveluiden digitalisaation kärkihankerahoituksesta on kohdennettu miljoona euroa tekoälyverkoston konseptin kehittämiseen, tarkempien suunnitelmien tekemiseen sekä Auroran toteutukseen liittyvien kokeilujen toteuttamiseen.

Esiselvityshankkeen toimikausi on 15.9.2018 – 28.2.2019. Tekoälyohjelman mahdollisesta laajemmasta toteuttamisesta päätetään myöhemmin erikseen sen jälkeen, kun kokonaisuus ja sen suunnitelmat tarkentuvat esiselvitysvaiheessa.

"Esiselvitys mahdollistaa sen, että seuraava hallitus voi tehdä nopeasti konkreettisen toteuttamispäätöksen siitä, että Suomessa ryhdytään hyödyntämään laajamittaisesti tekoälyä", toteaa ministeri Vehviläinen. 

Asettamispäätös

Lisätietoja

Kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläisen erityisavustaja Tuomas Vanhanen, tuomas.vanhanen(at)vm.fi, puh. 0295 530216
Erityisasiantuntija Aleksi Kopponen, etunimi.sukunimi(at)vm.fi, puh. 050 592 6457
Erityisasiantuntija Jouko Salonen, etunimi.sukunimi(at)vm.fi, puh. 029 5530572

Aurora-tekoälyohjelmasta vm.fissä

Twitterissä aihetunnisteella #AuroraAI

Anu Vehviläinen Digitalisoituminen Hallintopolitiikka Julkisen hallinnon ICT
 
Sivun alkuun