AIDS 2010 -konferenssissa esillä ihmisoikeudet ja Itä-Euroopan hiv-tilanne

19.7.2010 7.05
Uutinen N5-55562

AIDS 2010 -konferenssi järjestetään 18.-23.7. Wienissä. Kokouksen teemana ovat hiv-positiivisten ihmisoikeudet sekä Itä-Euroopan hiv-tilanne. Joka toinen vuosi järjestettävän maailmanlaajuisen tapahtuman pääjärjestäjä on International AIDS Society (IAS), joka on maailman johtava aidsin parissa työskentelevien ammattilaisten järjestö. Suomesta kokoukseen osallistuu 18.-20.7. valtiosihteeri Vesa Rantahalvari sekä useita kansalaisjärjestöjen, ministeriöiden ja THL:n asiantuntijoita. Konferenssiin odotetaan kaikkiaan noin 20 000 osallistujaa.

Yksi konferenssin teemoista on tänä vuonna tartuntojen ehkäisyn ja hoidon saatavuuden parantaminen. Suomen kansallinen hiv-strategia painottaa erityisesti nuorille ja erityisryhmille kohdennettua neuvontaa, mahdollisimman helppoa pääsyä hiv-testiin, tartunnan saaneiden hyvää hoitoa sekä hiv-positiivisten syrjinnän ehkäisyä. Parhaillaan ollaan laatimassa uutta kansallista hiv-strategiaa.

Suomessa lähes puolet uusista hiv-tartunnoista on saatu heteroseksistä. Merkittävä osa hiv-tartunnoista saadaan henkilöiltä, jotka eivät itse tiedä tartunnastaan. Tartunnan toteaminen mahdollisimman aikaisessa vaiheessa onkin tärkeää paitsi hoidon aloittamisen myös tartuntojen ehkäisyn vuoksi.

Tehokas hiv-tartuntojen ehkäisy ja hoito edellyttää, että hiv-testiin pääsy on helppoa. Suomessa testi on perusterveydenhuollossa maksuton ja sen voi teetättää halutessaan nimettömänä. Testiin pääsee omalle tai halutessaan jonkin muun paikkakunnan terveysasemalle. Suomessa matalan kynnyksen testausta tarjoavat myös Aids-tukikeskus, SPR:n Pluspisteet, Pro-tukipiste sekä huumeiden käyttäjien terveysneuvontapisteet.

Tehokkain tapa ehkäistä hiv:n leviämistä on kondomin käyttö. Tästä muistutetaan erityisesti nuoria kesän festivaaleilla, joilla kansalaisjärjestöt jakavat aids-valistusta ja kondomeja.

Lisätietoja

Neuvotteleva virkamies Outi Kuivasniemi, STM, p. 050 435 0269, [email protected]

Kehittämispäällikkö Marja Anttila, THL, p. 040 173 0078, [email protected]
verkkouutiset