Koronavirus: valtioneuvoston  tietoa ja neuvontaa koronaviruksesta sekä thl.fi

Riskiryhmiin kuuluvien kannattaa käydä rokotuttamassa itsensä

19.11.2009 8.53
Uutinen N5-55876

Perussairautensa vuoksi riskiryhmiin kuuluvia henkilöitä on rokotettu sikainfluenssaa vastaan marraskuun alusta lähtien. Tämän ryhmän rokottaminen aloitettiin ensimmäisten väestöryhmien joukossa, heti raskaana olevien jälkeen.

Perussairautensa vuoksi riskiryhmiin kuuluvien kannattaa käydä ottamassa sikainfluenssarokotus. Heille sikainfluenssa aiheuttaa perusterveitä ihmisiä useammin vaikeita tautimuotoja jopa kohtalokkain seurauksin.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen verkkosivuilla on luettelo riskiryhmistä:

Sairautensa vuoksi riskiryhmiin kuuluvat

Sikainfluenssa muistuttaa vakavuudeltaan tavallista kausi-influenssaa eikä valtaosa sairastuneista tarvitse lääke- tai sairaalahoitoa. Varsinkin riskiryhmiin kuuluvien kannattaa kääntyä kuitenkin lääkärin puoleen heti, kun oireita ilmenee.

Sikainfluenssavirus A(H1N1)v aiheuttaa samanlaisia oireita kuin muutkin influenssavirukset. Yleisimpiä oireita ovat äkillinen kuume, kurkkukipu, yskä ja nuha. Influenssa ei tyypillisesti ala pelkällä nuhalla. Muita mahdollisia oireita ovat jäsenten särky, päänsärky, vilunväristykset ja väsymys. Oksentelu ja ripuli eivät ole tavallisia influenssassa, mutta näitäkin oireita voi esiintyä hengitystieoireiden lisäksi. Lisää oireista Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen verkkosivuilla:

Sikainfluenssan oireet

Kunnan verkkosivuilta saa ajankohtaisimman tiedon rokotusajankohdasta. Rokotusajankohtaa voi tiedustella myös omasta terveyskeskuksesta.

Lisätietoja

Lääkintöneuvos Merja Saarinen, STM, puh. 09 160 74030
Johtaja Tapani Melkas, STM, puh. 09 160 73886

verkkouutiset