Pohjoisen ulottuvuuden sosiaali- ja terveyskumppanuuden puheenjohtajuus siirtyy Venäjältä Suomelle

30.12.2011 8.10
Uutinen N5-58933

Pohjoisen ulottuvuuden sosiaali- ja terveyskumppanuuden puheenjohtajuus siirtyy Venäjältä Suomelle. Suomi on puheenjohtajana vuosina 2012-2013 ja Saksa toimii varapuheenjohtajana. Käytännössä puheenjohtajuus siirtyi Pietarissa järjestetyssä ministerikokouksessa 25.11.2011, johon osallistui sosiaali- ja terveysministeri Paula Risikko.

Pohjoinen ulottuvuus on EU:n ja Venäjän yhteistyötä pohjoisilla alueilla. Pohjoisen ulottuvuuden sosiaali- ja terveyskumppanuudessa on mukana kymmenen maata, mm. Suomi, Venäjä, Norja ja Islanti. Kumppanuuden tavoitteena on tehostaa terveys- ja sosiaalialan yhteistyötä ja siten hillitä tarttuvien tautien leviämistä, ehkäistä elintavoista johtuvia sairauksia ja parantaa alueen väestön sosiaalista hyvinvointia ja edistää terveitä elämäntapoja. Pohjoisen ulottuvuuden sosiaali- ja terveyskumppanuus koordinoi lisäksi EU:n itämeristrategian terveysosiota.

"Suomi voi nyt vaikuttaa siihen, mihin suuntaan kumppanuutta viedään. Hankerahoituksen edistäminen pitää nostaa esille. Kun Suomen lähialuerahat ovat käymässä vähäisiksi, pitää yhteistyöhankkeille löytää uusia rahoituslähteitä", sanoo sosiaali- ja terveysministeriön neuvotteleva virkamies Olli Kuukasjärvi. Kuukasjärvi viittaa EU-rahoitukseen. "EU:n nykyisen rahoituskauden aikana sosiaali- ja terveysalan hankkeet ovat saaneet varsin vähän tukea. Tilannetta yritetään parantaa", sanoo Kuukasjärvi.

Suomen puolesta kumppanuuden puheenjohtajana 2012-2013 toimii sosiaali- ja terveysministeriön kansainvälisten asioiden johtaja Liisa Ollila.

Lisätietoja

neuvotteleva virkamies Olli Kuukasjärvi, STM, p. +358 50 354 5925, [email protected]