Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvosto etusivu

Valtioneuvoston verkkosivusto uudistuu. Sivustolla saattaa olla toimimattomia linkkejä, tilapäisiä häiriöitä ja puutteita.

Eri palveluiden sujuva yhdistely helpottaa osatyökykyisen työllistymistä

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 4.7.2018 12.55
Uutinen
Kuva: Olli Häkämies

Osatyökykyisten tietä työelämään helpottaa eri palveluja yhdistelevä malli, joka lähtee asiakkaan yksilöllisestä palvelutarpeesta.

”Monialaisessa palvelumallissa hyödynnetään jo olemassa olevia verkostoja ja palveluita”, projektipäällikkö Anu Pippola esittelee Keski-Pohjanmaalla kehitettyä mallia, jonka voi vapaasti ottaa käyttöön koko maassa.

Osatyökykyisten joukkoon mahtuu monenlaisia ihmisiä, joiden työpanoksella on käyttöä, kunhan yksilö saa oikeanlaista tukea.

”Moni asiakas tarvitsee pitkäkestoista apua ja tiivistä yhteistyötä eri toimijoiden kanssa”, Pippola neuvoo.

Työtoiminta ei saisi olla viimeinen pysäkki!

Työelämän kulttuuri saa mahdollisuuden muuttua, kunhan osatyökykyiset pääsevät itse kertomaan onnistumistarinoitaan.

Osatyökykyiset ohjataan usein työtoimintaan, ja tarkoitus on, että ihminen etenee siitä työelämään.

Siirtymävaiheeseen sopiva keino on tuetun työllistymisen mallin mukainen työhönvalmennus. Pippola avaa sitä:

”Työtoiminnan ohjaaja arvioi yhdessä asiakkaansa ja työtoimintapaikan kanssa valmiuksia siirtyä työelämään. Arvioinnissa voi hyödyntää työssä selviytymisen lomaketta, jossa on yli 20 arvioitavaa asiaa, kuten oma-aloitteisuus, stressinsietokyky ja työelämävalmiudet. Siitä näkee, milloin on aika siirtyä eteenpäin.”

Siinä vaiheessa ihmiselle tarjotaan sosiaalipalvelujen rinnalla työllistämistä edistäviä palveluja, jotta hän saisi osa- tai kokoaikaisen palkkatyön.

Sosiaalinen kuntoutus, osallisuus ja omat onnistumiset  

Joskus ulko-ovesta astuminen on osatyökykyiselle haaste! Silloin keinona on kotiin asti ulottuva yksilöllinen palvelu.

”Ihmisen omassa ympäristössä saa kuvan hänen arjestaan ja toimintakyvystään. Muutoin ammattilaisten tarjoamat palvelut ja asiakkaan tarvitsema tuki eivät välttämättä kohtaa”, Pippola sanoo.

Joskus riittävä tavoite on, että asiakas pääsisi sosiaalisen kuntoutuksen tuella osallistumaan ryhmä- tai työtoimintoihin. Sosiaalisen kuntoutuksen ryhmässä on tärkeää, että osallistujat itse saavat vaikuttaa ryhmänsä toimintaan.

”Osallisuus voimaannuttaa ja tuo esiin ihmisten kykyjä”, Pippola muistuttaa.

Yksi työllistämistä edistävä keino kertoa osatyökyisten onnistumisista työelämässä ja siinä sosiaalinen media on hyvä paikka. Onnistumistarinoita kannattaa kertoa videoilla, blogeissa ja some-kanavissa – ja paljolti osatyökykyisten omalla käsialalla ja äänellä.

Teksti: Tiina Torppa
Kuvat: KP-OTE


Monialainen palvelumalli on kehitetty Keskipohjanmaan KP-OTE-hankkeessa, joka on osa hallituksen Osatyökykyisille tie työelämään -kärkihanketta (OTE). Sen tavoitteena on kehittää työkaluja osatyökykyisten työllistymiseksi.

Lue blogit:

 
Sivun alkuun