Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvosto etusivu

Erityistukea tarvitsevien opiskelijoiden uraohjaukseen uusia välineitä

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 25.6.2018 13.35
Uutinen

Erityistukea tarvitsevien opiskelijoiden uraohjaukseen on kehitetty uusia malleja ja työkaluja, joita esimerkiksi oppilaitokset ja viranomaiset voivat hyödyntää tukiessaan ammattiinsa valmistuvan pääsyä työhön.

Opintojen loppuvaiheeseen on kehitetty kätevä työkalu, työllistymisen tuen tarpeen selvittelylomake.

”Käyttämällä lomaketta keskustelussa tunnistaa asiat, joissa ihminen saattaa kaivata tukea työllistymiseensä. Siltä pohjalta uraohjauksen vastuuhenkilö voi koota palvelut ja verkostot opiskelijan tueksi”, projektipäällikkö Simo Liikanen Ammattiopisto Spesiasta sanoo.

Lomaketta on kokeillut jo noin 200 opiskelijaa. Niin opiskelijat kuin opettajat pitävät lomaketta erittäin tarpeellisena.

Duunikylä-peli opettaa työnhakua

Spesian hankekumppani Hyria-säätiö kehitti verkkoon Duunikylä-pelin. Siinä pelaaja tekee esimerkiksi työnhaun harjoituksia – ja kerää timantteja.

”Kun rusikoi peliä, tulee siinä sivussa kouriintuntuvasti sanoitettua omaa osaamistaan”, Liikanen sanoo.

Peliin voi sisällyttää myös jonkin yrityksen perehdytysmateriaalia helpottamaan työllistymiskynnyksen ylittämistä.

Opiskelijat ovat jo testanneet peliä, ja se valmistuu syksyllä 2018.

Asumiseen apua ja työkykykoordinaattori rinnalle

Opiskelija muuttaa omilleen, etsii asuntoa ja järjestelee muuttoaan valmistumisensa aikaan –  se kaikki verottaa rajallisia voimavaroja.

”Siinä voi syntyä työelämään siirtymisen pullonkaula silloin, kun työnhaun pitäisi olla kuumimmillaan. Tässä vaiheessa pienikin apu asumisen järjestelyyn auttaa työelämään siirtymisessä”, Liikanen sanoo.

Jotta opiskelija saa keskittää parhaat voimansa työnhakuun, Fokus-hanke kehitti asumisen tukemisen mallin. Mallia voivat käyttää myös Ohjaamot, kuntien moniammatilliset palvelupisteet alle 30-vuotiaille.

Fokus-hankkeessa Ohjaamot ja oppilaitokset Keski-Uudellamaalla saivat Kuntoutussäätiön kouluttamia työkykykoordinaattoreita osatyökykyisten opiskelijoiden avuksi.

”Työkykykoordinaattori tuntee yhteiskunnan koko palveluverkon osatyökykyisille”, Liikanen sanoo.


Fokus on osa hallituksen Osatyökykyisille tie työelämään -kärkihanketta (OTE), ja sen tavoitteena on kehittää työkaluja ja malleja osatyökykyisten työllistymiseksi.

Fokus-hankkeessa Spesian hankekumppaneina olivat Keuda, Hyria-säätiö, Seurakuntaopisto, Vates ja Kuntoutussäätiö.

Lisätietoa OTE-kärkihankkeesta ja työkykykoordinaattoreista:

Teksti: Tiina Torppa
Kuva: Hyria-säätiö



 
 

 
Sivun alkuun