Helteen aiheuttamaa terveysriskiä voi torjua yksinkertaisin keinoin

12.7.2010 14.03
Uutinen N5-55553

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos neuvoo, miten helteen aiheuttamaa terveysriskiä voi torjua. Helteestä kärsivät eniten lapset, ikääntyneet ja sairaat.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan helteellä:

Pitää juoda runsaasti, eikä ainoastaan vettä vaan myös esimerkiksi mehuja tai kivennäisvettä, jotta  kehon suolatasapaino ei vaarannu. Alkoholin ja kahvin juomista on syytä välttää. Helteellä tulee välttää myös raskasta ruumiillista ponnistelua, pukeutua vain kevyesti ja suojata pää, sekä pysytellä varjossa tai sisätiloissa. Sisätiloissa on huolehdittava läpivedosta tai käytettävä tuulettimia tai ilmastointia - myös kylmä suihku auttaa. Verhot tai sälekaihtimet auttavat viilentämään huoneita.


Helteestä aiheutuvan lämpöuupumisen oireet yleensä hellittävät, kun juo lisää nestettä, viilentää kehoa ja lepää. Jos uupumisen oireet ovat voimakkaita tai pitkittyvät, on syytä ottaa yhteys lääkäriin. Lämpöuupumisen oireita ovat kuiva suu ja heikko olo, pahoinvointi ja päänsärky, kova hikoilu sekä lihaskivut ja -kouristukset.

Tilan pahentuessa lämpöhalvaukseksi hikoilu loppuu ja iho muuttuu kuivaksi ja punoittavaksi, hengitys vaikeutuu ja henkilö muuttuu sekavaksi. Lämpöhalvaus on aina henkeä uhkaava ja vaatii välitöntä hoitoa.

verkkouutiset