Sikainfluenssaa ei ole todettu Suomessa

27.4.2009 7.51
Uutinen N5-56239

Meksikosta liikkeelle lähtenyttä sikainfluenssaa ei ole tavattu Suomessa eikä Euroopassa ole tällä hetkellä varmennettu yhtään tapausta. Muutamissa Euroopan maissa selvitetään sikainfluenssaepäilyjä. Yhdysvalloissa ja Kanadassa tavatut sikainfluenssatapaukset ovat olleet lieviä.

Maailman terveysjärjestön WHO:n mukaan kyseessä on kansainvälinen kansanterveydellinen uhkatilanne. WHO ei ole antanut suositusta matkailun rajoittamisesta Meksikoon tai Yhdysvaltoihin. Sen mukaan tilanteesta käytettävissä oleva tieto ei ole riittävä kannan ottamiseksi siihen, tuleeko influenssapandemian uhkan astetta nostaa nykyisestä, 5 vuotta voimassa olleesta uhkataso 3:sta (asteikko 1-6, jossa taso 6 tarkoittaa varsinaista pandemiaa). WHO arvioi tilannetta uudestaan tiistaina.

WHO:n linjan mukaisesti Suomen terveysviranomaiset eivät näe tarpeelliseksi matkailun rajoittamista. Matkailijalle suositellaan huolellisen hygienian noudattamista hengitystietinfektioiden estämiseksi. Lisäksi on järkevää matkalla yleensä välttää suoraa kosketusta henkilöihin, joilla on oireinen flunssan kaltainen tauti. Tartuntaa ei voi saada syömällä sianlihaa tai siitä tehtyjä elintarvikkeita.

Viranomaiset seuraavat tilannetta tiiviissä yhteistyössä

Sosiaali- ja terveysministeriö (STM) ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) tekevät tiivistä yhteistyötä EU:n komission ja Euroopan tautikeskuksen (ECDC) kanssa. EU:n viranomaiset koordinoivat jäsenmaiden toimenpiteitä ja välittävät ajantasaisia tilannetietoja muun muassa päivittäisissä maiden edustajien puhelinkokouksissa. Ministeriöiden valmiuspäälliköt käsittelevät kokouksessaan tänään 27. huhtikuuta sikainfluenssatilannetta. STM ja THL antavat lähipäivien aikana ohjeet terveydenhuollolle sikainfluenssaan varautumisesta.

STM varmistaa osaltaan tällä hetkellä terveydenhuollon valmiutta mahdollisten sikainfluenssatapausten hoitamiseksi. Mahdollisen pandemian varalle on vuonna 2006 laadittu suunnitelma, jolla varauduttiin lintuinfluenssaan.

Suomi on jo aiemmin hankkinut varastoon noin 1,2 miljoonalle ihmiselle Tamiflu-tuotenimellä tunnettua oseltamivir-lääkettä. Tämänhetkisen tiedon mukaan Tamiflu-lääkkeen pitäisi tehota Meksikossa ilmennyttä H1N1-viruksen uutta kantaa vastaan. Lääkkeen tehokkuudesta ei ole kuitenkaan täyttä varmuutta.

verkkouutiset