Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvosto etusivu

Istanbulin sopimuksen toimeenpanosuunnitelma valmis vuosille 2018–2021

social- och hälsovårdsministeriet
Julkaisuajankohta 19.12.2017 10.00
Tiedote 192/2017

Tulevina vuosina naisiin kohdistuvaa väkivaltaa tai sen uhkaa ehkäistään yli 40 toimenpiteellä. Työtä tehdään useilla eri hallinnonaloilla yhdessä järjestöjen kanssa. Tavoitteisiin päästään muun muassa kehittämällä yhteistyötä, uhrien tukipalveluja ja väkivallan tekijöiden hoito-ohjelmia sekä tehostamalla tiedonkeruuta ja tilastointia. Koulutukseen ja valistukseen panostetaan. Suunnitelman toimeenpano alkaa vuonna 2018.

Toimeenpanosuunnitelman laatii naisiin kohdistuvan väkivallan ja perheväkivallan torjunnan toimikunta neljäksi vuodeksi kerrallaan. Toimikunta seuraa sen toteutumista vuosittain ja täydentää sitä tarvittaessa. Siten voidaan reagoida muuttuviin naisiin kohdistuvan väkivallan ilmiöihin.

Euroopan neuvoston yleissopimus naisiin kohdistuvan väkivallan ja perheväkivallan ehkäisemisestä ja torjumisesta eli ns. Istanbulin sopimus tuli Suomessa voimaan elokuussa 2015. Sopimus painottaa ennaltaehkäisyä, mutta se sisältää runsaasti velvoitteita myös väkivallan uhrien suojelemiseksi ja väkivallan tekijöiden saattamiseksi rikosoikeudelliseen vastuuseen teoistaan.

Käytännön toimia uhrien auttamiseksi

Turvakotien alueellista saatavuutta parannetaan lisäämällä turvakotipaikkoja eri puolilla Suomea. Seksuaalirikosten uhreille tarkoitettuja SERI-tukikeskuksia on tulossa Helsingin lisäksi ensi vaiheessa Turkuun ja Tampereelle. Ammattihenkilöstöä koulutetaan, jotta he tuntevat nykyistä paremmin ilmoitusvelvollisuutensa liittyen esimerkiksi naisten sukuelinten silpomiseen. Koulutuksella lisätään poliisien, syyttäjien ja tuomareiden osaamista uhrin sensitiivisestä kohtaamisesta ja traumatuntemuksesta. Turvapaikanhakijoille ja kotoutumispalvelujen piirissä oleville maahanmuuttajille lisätään valistusta yhdenvertaisuudesta ja tasa-arvosta.

Rahoitus varmistetaan vuosittain

Toistaiseksi suunnitelman toimeenpanemiseksi ei ole osoitettu erillistä määrärahaa vaan toimenpiteiden rahoitus vahvistetaan ministeriöiden määrärahasuunnittelussa vuosittain. Osalle toimenpiteistä on jo arvioitu rahoitustarve.

Toimeenpanosuunnitelmassa on otettu huomioon tuleva sote- ja maakuntauudistus, joka liittyy monilta osin myös Istanbulin sopimuksessa määriteltyihin palveluihin.

Kolmannes suomalaisista naisista on kokenut lähisuhdeväkivaltaa

EU:n perusoikeusviraston vuonna 2014 julkaiseman tutkimuksen mukaan 30 prosenttia 18–74-vuotiaista suomalaisista naisista on kokenut fyysistä tai seksuaalista väkivaltaa nykyisen tai entisen kumppaninsa tekemänä. Suomi on saanut kansainvälisiltä toimijoilta useita huomautuksia siitä, että toimet naisiin kohdistuvan väkivallan ehkäisemiseksi ovat olleet riittämättömiä.

Lisätietoja:

Lakimies Laura Terho, p. 02951 63550

 
Sivun alkuun