Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvosto etusivu

Itsemääräämisoikeus on avain seksuaalisen häirinnän vastustamisessa

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 15.7.2018 16.59
Tiedote 109/2018

Seksuaalisesta häirinnästä ja väkivallasta keskustellaan tällä hetkellä julkisuudessa laajemmin kuin koskaan aiemmin. Ajankohtainen aihe puhuttaa myös heinäkuun Suomi Areenassa.

”Meidän täytyy nostaa #metoo ja seksuaalinen häirintä keskusteluun yhä uudestaan ja niin kauan, että näemme maailmassa todellisen ja pysyvän muutoksen. Emme saa tyytyä vähempään”, sanoo tasa-arvoasioista vastaava ministeri Annika Saarikko.

Ministeri Saarikko osallistuu ”Nuoret haastavat: #MeToo:n jälkeen kohti seksuaalista itsemääräämisoikeutta” keskusteluun Porissa 16. heinäkuuta klo 11.30. Sosiaali- ja terveysministeriön, Tasa-arvoasiain neuvottelukunnan, Tasa-arvovaltuutetun, Naisasia-liitto Unionin ja Exit ry:n keskustelussa pohditaan muun muassa seksuaalista kaltoinkohtelua ja vihapuhetta nuorten näkökulmasta.

Seksuaalinen itsemääräämisoikeus tarkoittaa jokaisen ihmisen oikeutta koskemattomuuteen, omiin rajoihin ja väkivallattomuuteen sukupuolesta ja seksuaalisuudesta riippumatta. Nuorten maailmassa seksuaalista itsemääräämisoikeutta loukkaa esimerkiksi epämukava koskettelu, viestittely, huutelu, epätasavertainen seurustelu ja seksuaalinen väkivalta.

Häirinnällä ja vihapuheella on seurauksia. Yksilötasolla se voi aiheuttaa ahdistusta ja pelkoa, mikä myös vaikuttaa myös ihmisten toimintaan.

”Yhteiskunnan tasolla se tarkoittaa demokratian kaventumista, kun ihmiset alkavat pelätä mielipiteidensä kertomista. Vihapuhe kaventaa kaikille kuuluvaa sananvapautta”, sanoo ministeri Saarikko.

Väkivaltakulttuuri on myös osa sukupuolittunutta järjestelmää, ja sitä ylläpitää syvällä yhteiskunnassa olevat sukupuolistereotypiat.

”Kun lähdemme kitkemään pois epäasiallista käytöstä, seksuaalista kaltoinkohtelua ja väkivaltaa yhteiskunnastamme, meidän täytyy kiinnittää huomiota ennen kaikkea kaikkein haavoittuvimmassa asemassa oleviin ihmisiin, kuten homo- ja transnuoriin sekä rodullistettuihin nuoriin. Myös muun muassa vammaisten nuorten tilanteeseen pitää kiinnittää erityistä huomiota”, ministeri Saarikko sanoo.

Tuoreen tasa-arvonbarometrin mukaan seksuaalinen häirintä on valtava ongelma myös Suomessa: naisista 38 prosenttia ja miehistä 17 prosenttia on kokenut seksuaalista häirintää viimeisen kahden vuoden aikana.

Lisätietoja

erityisasiantuntija Annamari Asikainen, p. 0295 163 232

johtaja Tanja Auvinen, p. 0295 163 715

 
Sivun alkuun