Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvosto etusivu

Jokainen tarvitsee mielenterveystaitoja

social- och hälsovårdsministeriet
Julkaisuajankohta 11.5.2018 10.27
Uutinen

Mielenterveyden ensiaputaitoja voi nyt kartuttaa eri puolilla Suomea järjestettävissä koulutuksissa.

Mielenterveys-sana vähän kalskahti, kun Johanna Huhtiniemelle,42, tuli tilaisuus osallistua Mielenterveys elämäntaitona -teemapäiville.

”Mietin, onko minussa jotakin vikaa, kunnes pääsin ennakkoluuloistani. Onhan mielenterveyskin vaarassa järkkyä, kun ihminen sairastuu”, Huhtiniemi sanoo.

Hän sairastaa selkäänsä ja joutuu syömään kipuihinsa hermosärkylääkkeitä. Sairaus sitoi hänet puoleksitoista vuodeksi kotiinsa.

”Kävin vain kaupassa ja apteekissa, jouduin kulkemaan rollaattorilla ja erakoiduin. Sairauden ja työttömyyden takia taloudellinen tilanteeni on vaikea, ja se kaikki käy mielen päälle. Siinä turhautuu ja masentuu. Asiat eivät todellakaan menee niin kuin kauniissa ja rohkeissa”, Huhtiniemi kertoo.

Pelkosenniemellä asuva Huhtiniemi osallistui toukokuussa 2017 kotipaikkakunnallaan Pyhätunturin Kuusirannassa liki parinkymmenen muun kanssa kahden päivän koulutukseen nimeltään Mielenterveys elämäntaitona – Mielenterveyden ensiapu 1, MTEA1.  

”Se kokemus antoi uskoa ja madalsi kynnystä lähteä ihmisten luo”, Huhtiniemi kertoo työpaikallaan. Hän käy elokuun 2018 loppuun asti töissä, työtoiminnassa Pelkosenniemen kunnan palveluksessa.

”Tehdään monenlaista, on siivouspalveluita, lumitöitä ja kotitöitä. Lisäksi paikan päällä on kirpputori. Työpaikalla on todella kivat työkaverit.”

Koulutukseltaan Huhtiniemi on hoitoalan ammattilainen.

”Vanhukset ja kehitysvammaiset ovat lähellä sydäntäni. Toivoisin voivani tehdä työtä, ja nyt kokeillaan, mitä kroppa kestää. Särky on jokapäiväinen riesa. Motivoi kuitenkin, kun näen ihmisiä enkä vain tuijota kiputilaani.”

Turvallisuus ja pelisäännöt auttavat käsittelemään vaikeitakin asioita

Ennakoivassa mielenterveystyössä Liisa Pyhäjärvi-Viitamäki korostaa ihmisten kuuntelua heidän tarpeistaan ja sen kuulemista, missä järjestyksessä ihmiset kaipaavat tukea.  

Mielenterveyden ensiapu -teemapäivillä osallistujat saivat kertoa itsestään omaan tahtiin ja sen, mitä halusivat jakaa. Niin syntyi turvallinen ilmapiiri ja luottamusta. Ryhmä sopi yhdessä pelisäännöt ja vaitiolovelvollisuuden.

Huhtiniemi kehuu teemapäivien osallistavaa tapaa käsitellä asioita.

”Ei vain luettu kalvoja aamusta iltaan, vaan tehtiin ryhmätöitä,  happihyppelyitä ja ohjelma oli vaihteleva. Saatettiin miettiä joko omaa elämää tai kaverin mieltä. Välillä pidettiin sulattelutaukoja, jolloin sai ulkosalla kävellä ja ajatella”, hän sanoo.

Sulattelutaukoon liittyi välillä kysymys tai evästys siitä, mitä oli yhdessä tehty.

Mielenterveyden ensiapu -päivien vetäjä Liisa Pyhäjärvi-Viitamäki sanoo, että sulattelutauko suo tilaisuuden rauhoittua ja havaita omia oivalluksiaan.

”Oppiminen ja oivaltaminen on tärkeää”, Pyhäjärvi-Viitamäki jatkaa.

Ihmisen elämänkulkuun liittyy usein kriisitilanteita ja kipeitäkin asioita – väkivaltaa, itsemurhia, menetyksiä.

”Kun niitä tekee näkyväksi, löytyy sitä, mikä auttoi ja saa ymmärrystä, että eri elämäntilanteisiin kuuluvat tietyt vaiheet. Saa surra niin kauan kuin surettaa ja kriisejä käsiteltäessä oppii pitämään huolta toimintakyvystään”, Pyhäjärvi-Viitamäki sanoo.

Hän painottaa vetämissään teemapäivissä sisältöä sen mukaan, mitä kukin ryhmä tarvitsee.

”Ihmisiä on kuultava herkällä korvalla ja pitää olla jämäkän joustava käsikirjoitus”, hän sanoo.

Mielenterveystaidoissa on oleellista hahmottaa oma elämäntilanne osa-alueineen ja omat vaikutusmahdollisuudet.

”Siitä syntyy tunne, että elämä on omissa käsissä ja itse voi korjata monta asiaa. Se tuo toiveikkuutta”, Pyhäjärvi-Viitamäki sanoo.

Kärsivällisyyttä, ystäviä ja kuuntelemista

Huhtiniemelle ryhmän osallistujat olivat ennestään tuttuja, tulivathan kaikki kotipaikkakunnalta.

”Sain ryhmästä uusia ystäviä”, hän sanoo.

Muutakin hyvää teemapäivistä seurasi.

”Sain lisää malttia ja kärsivällisyyttä, kun selän ja liikkumisen kanssa on vaikeaa”, hän sanoo.

Yksi arvokas oppi oli toisten kuuntelu, jonka Huhtiniemi kokee haasteekseen.

”Halusin oppia kuuntelemaan, etenkin parisuhteessa, jotta toinenkin tohtisi puhua.”

Mielenterveystaidoista voi jutella porukalla avotulen ääressä tai muualla luonnon keskellä.

Huhtiniemi on sittemmin saanut palautetta, että malttaa nyt kuunnella.

”Kun kuuntelen loppuun asti, mitä kaverilla on sanottavaa, se antaa eri näkökulman ja koko asia voi muuttua erinäköiseksi.”

Teemapäivien lopuksi osallistujat saivat kirjan, joka käy läpi eri alueita ihmiselämästä.

”Se oli kokonaisvaltainen paketti, luin jälkikäteen sitä ja opin siitä lisää”, Huhtiniemi sanoo.

Kirja on Suomen Mielenterveysseuran tuottama, Ritva Karilan toimittama Mielenterveyden ensiapu -koulutuksien lukemisaineisto.

Mielenterveystaitoja kouluttamalla saa paljon aikaan   

Mielenterveystaidot ovat niin kansanterveydellinen kuin yhteiskunnallinenkin asia.

”Samoilla ihmisillä on monenlaista murhetta ja arjen mielenterveysasioihin olisi tärkeää saada tukea. Mutta monesta kunnasta Pohjois-Suomessa puuttuvat kaikki mielenterveyspalvelut, ei ole edes mielenterveyshoitajaa.”, Pyhäjärvi-Viitamäki sanoo.

Mielenterveyden ensiapu -teemapäivien osallistujat toivovat liki poikkeuksetta jatkokoulutuksia.

Huhtiniemikin toivoo voivansa jatkossakin kehittää mielenterveystaitojaan. Omasta tulevaisuudestaan hänellä on reaaliunelmia – sellaisia, joilla hänestä on mahdollisuus toteutua.

”Toivon saavani terveyteni kuntoon ja näkeväni kaikkien neljän lapseni asioiden menevän hyvin. Ja kun vain pystyisin tekemää oikeaa palkkatyötä! Olen talkoilla naisten VPK:ssa ja lähden mielelläni mukaan tapahtumiin”, hän sanoo.

Huhtiniemi luettelee itselleen tärkeitä mielentaitoja. Ensin on perhe ja läheiset ystävät, sitten koiraihmisellä tulee lemmikki, oma koira.

”Luontokin on tärkeä. Helpottaa, kun saa olla edes hetken ulkona, vaikka itkeä vesisateessa. On tärkeää, että uskaltaa näyttää tunteitaan. Sekin on tärkeää, että puhuu ja pystyy nollaamaan”, Huhtiniemi sanoo.

Teksti: Tiina Torppa
Kuvat: Kaisa Sirén


Väestön mielenterveystaidot ja eri alojen ammattihenkilöiden mielenterveysosaaminen on osa hallituksen kärkihanketta, jokä tähtää hyvinvoinnin ja terveyden edistämiseen sekä terveyserojen kaventamiseen.

Lisätietoja hankkeesta:

Suomen Mielenterveysseura kouluttaa ammattilaisia, jotka toteuttavat Mielenterveyden ensiapu -koulutuksia kansalaisille ja vastaavia, syventäviä koulutuksia eri alojen ammattilaisille.

HYTE Hyvät käytännöt alueuudistus-arkisto hankeuutinen sote-uudistus
 
Sivun alkuun