Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvosto etusivu

Kunnalla on oikeus poiketa terveydenhuollon kiireettömän hoidon määräajoista ja sosiaalihuollon palvelutarpeen arvioinnista koronavirustilanteen takia

Ministry of Social Affairs and Health
Julkaisuajankohta 17.3.2020 16.04
Tiedote 53/2020

Valtioneuvosto on 17. maaliskuuta antanut asetuksen, joka koskee lakisääteisiä kiireetöntä hoitoa (hoitotakuu) koskevia määräaikoja kunnissa. Asetus perustuu valtioneuvoston 16. maaliskuuta koronavirustilanteessa tekemään päätökseen ja valmiuslakiin. Asetus tulee voimaan 18. maaliskuuta 2020.

Asetuksen perusteella kunta voi luopua terveydenhuoltolaissa säädettyjen määräaikojen noudattamisesta kiireettömän hoidon järjestämisessä.

Kuntien on kuitenkin tehtävä hoidon tarpeen arviointi perusterveydenhuollossa viimeistään kolmantena arkipäivänä potilaan yhteydenotosta, ellei arviota ole voitu tehdä ensimmäisen yhteydenoton aikana.

Erikoissairaanhoidossa, lasten ja nuorten mielenterveyspalveluissa sekä perusterveydenhuollon yhteydessä toteutettavassa erikoissairaanhoidossa hoidon tarpeen arviointi on aloitettava kolmen viikon kuluessa siitä, kun lähete on saapunut terveydenhuollon toimintayksikköön, kuntayhtymän sairaalaan tai muuhun erikoissairaanhoitoa toteuttavaan toimintayksikköön.

Hoidon tarpeen arvioinnin yhteydessä lääketieteellisesti tai hammaslääketieteellisesti tarpeelliseksi todettu hoito on järjestettävä potilaan terveydentila ja sairauden ennakoitavissa oleva kehitys huomioon ottaen kohtuullisessa ajassa.

Kunta voi poiketa sosiaalihuoltolaissa tarkoitetuista palvelutarpeen arvioinneista, lukuun ottamatta kiireellistä avun tarpeen arviointia. Kunnan on kuitenkin varmistettava henkilön välttämätön toimeentulo ja huolenpito. Erityisesti olisi huolehdittava iäkkäiden henkilöiden sekä erityistä tukea tarvitsevien asiakkaiden palvelutarpeen riittävästä arvioinnista.

Lisätietoja:

Hallitusneuvos Anne Ilkka, [email protected]

Hallitusneuvos Jaana Huhta, [email protected]

Neuvotteleva virkamies Annika Parsons, e[email protected] (lastensuojelu)

 
Sivun alkuun