Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvosto etusivu

Maailman terveysjärjestö WHO painottaa kansallisten ehkäisyohjelmien roolia itsemurhien ehkäisemisessä

Julkaisuajankohta 10.9.2014 13.24
Uutinen N5-65075
Keskiviikkona 10. syyskuuta vietetään maailmanlaajuista itsemurhien ehkäisypäivää. Päivän tavoitteena on vaikuttaa ihmisten asenteisiin mielenterveyttä ja mielenterveyshäiriöitä kohtaan.

Maailmanlaajuisesti yli 800 000 ihmistä tekee vuosittain itsemurhan. Vaikka Suomessa itsemurhien määrä on laskenut yli 40 prosenttia 1990-luvulta lähtien, on luku yhä noin puolitoistakertainen EU:n keskimäärään verrattuna.

Maailman terveysjärjestö WHO painottaa kansallisten ehkäisyohjelmien roolia itsemurhien ehkäisemisessä. Syyskuun alussa julkaistussa raportissa järjestö suosittelee rajoituksia itsemurhaan soveltuvien välineiden, kuten myrkyllisten aineiden ja aseiden saatavuuteen. WHO:n mukaan myös mielenterveysongelmiin liittyvää maailmanlaajuista stigmaa tulisi aktiivisesti vähentää, jolloin diagnosointi, hoitoon ohjautuminen ja avun saaminen helpottuu.

Itsemurhat tapahtuvat usein päihtyneenä. Suomessakin noin 40 prosenttia itsemurhista tehdään päihteiden vaikutusten alaisena. Kansainvälisessä itsemurhien ehkäisypäivän seminaarissa Helsingissä vierailevat WHO:n edustajat Shekra Saxena ja Alexandra Fleschmann suosittelevat alkoholi- ja päihdepolitiikan kehittämistä.

Itsemurhien ehkäisyssä on tärkeää tukea ja edistää koko väestön mielenterveyttä ja hyvinvointia, samalla kun tehdään erityisiin riskiryhmiin kohdistuvaa työtä. Yksinäisyys, köyhyys, sosiaalisen tuen puute sekä arkielämästä syrjäytyminen ovat asioita joita on vähennettävä yhteisöjen ja yksilöiden tasolla. Ihmisen on elämän kriisitilanteissa oltava mahdollisuus saada psyykkistä ja sosiaalista tukea.

Suomessa itsemurhien ehkäisy on yksi vuonna 2015 päättyvän kansallisen mielenterveys- ja päihdesuunnitelman Mieli-suunnitelman painopisteistä. Suunnitelmassa korostetaan mielialahäiriöiden hoidon kehittämistä, yleisen tietoisuuden lisäämistä ja nuorten syrjäytymisen ja alkoholihaittojen ehkäisyä.

Itsemurhia voidaan ehkäistä monella tasolla. Toimiva hoitojärjestelmä ja mielenterveyden häiriöiden hyvä hoito on olennaista itsemurhien ehkäisyssä mutta myös asenteilla on merkitystä. Tietoa ja tietämystä lisäämällä avuntarve tunnistetaan ajoissa ja itsemurhiin liittyvän leimautumisen pelko vähenee. AfrikaansAlbanianArabicArmenianAzerbaijaniBasqueBelarusianBulgarianCatalanChinese (Simplified)Chinese (Traditional)CroatianCzechDanishDetect languageDutchEnglishEstonianFilipinoFinnishFrenchGalicianGeorgianGermanGreekHaitian CreoleHebrewHindiHungarianIcelandicIndonesianIrishItalianJapaneseKoreanLatinLatvianLithuanianMacedonianMalayMalteseNorwegianPersianPolishPortugueseRomanianRussianSerbianSlovakSlovenianSpanishSwahiliSwedishThaiTurkishUkrainianUrduVietnameseWelshYiddish ⇄AfrikaansAlbanianArabicArmenianAzerbaijaniBasqueBelarusianBulgarianCatalanChinese (Simplified)Chinese (Traditional)CroatianCzechDanishDutchEnglishEstonianFilipinoFinnishFrenchGalicianGeorgianGermanGreekHaitian CreoleHebrewHindiHungarianIcelandicIndonesianIrishItalianJapaneseKoreanLatinLatvianLithuanianMacedonianMalayMalteseNorwegianPersianPolishPortugueseRomanianRussianSerbianSlovakSlovenianSpanishSwahiliSwedishThaiTurkishUkrainianUrduVietnameseWelshYiddish English (auto-detected) » Finnish
 
Sivun alkuun