Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvosto etusivu

Maakunnat tuottaisivat ensihoitopalvelun pääasiassa itse, myös yksityiset toimijat voisivat tuottaa palveluja

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 13.12.2018 13.36
Tiedote 205/2018

Hallitus esittää terveydenhuoltolain ensihoitopalvelua koskeviin säännöksiin muutoksia, jotta ne vastaisivat maakunta- ja sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksen rakenteita.

Esityksen mukaan ensihoitopalvelu olisi viranomaistoimintaa, osa sosiaali- ja terveydenhuollon päivystysjärjestelmää sekä yhteiskunnan kokonaisturvallisuutta. Ensihoitopalvelun järjestäisivät kaikki 18 maakuntaa. Ensihoitoa on äkillisesti sairastuneen tai loukkaantuneen potilaan kiireellisen hoidon antaminen ja tarvittaessa potilaan kuljettaminen hoitoyksikköön.

Ensihoitopalvelu tuotettaisiin maakunnan omana toimintana tai yhteistyössä toisen tai toisten maakuntien kanssa. Maakunta voisi myös hankkia tietyn osa palvelusta muilta palveluntuottajilta. Mahdollisuus monituottajamalliin säilyisi. Kaikkien toimijoiden pitäisi käyttää kansallisia korkean varautumisen viestintä- ja tietojärjestelmiä, joiden kautta ensihoitotehtävät välitetään ja käsitellään.

Potilassiirtojen määritelmää täsmennettäisiin. Esimerkiksi potilaan siirtäminen suunniteltuihin tutkimuksiin ei kuulu ensihoitopalveluun. Maakunnan pitäisi järjestää nämä potilassiirrot ensisijaisesti kilpailuttamalla. 

Yhteistyöalueille laajemmat toimialan valmiuden ja varautumisen ohjaustehtävät

Sosiaali- ja terveydenhuollon valmiutta ja varautumista halutaan vahvistaa niin, että erityisesti päivystystoiminnan valmistelua ja yhteen sovittamista tehdään maakuntien kesken yhteistyöalueilla. Yliopistosairaalaa ylläpitävä maakunta perustaisi ohjausryhmän, johon kuuluvat yhteistyöalueen maakunnat. Ohjausryhmä ohjaisi sosiaali- ja terveydenhuollon päivystystoiminnan ja ensihoitopalvelun valmius- ja varautumissuunnittelua alueella ja huolehtisi muiden yhteistyöalueiden kanssa siitä, että toiminnasta muodostuu valtakunnallisesti toimiva kokonaisuus. 

Yliopistollista sairaalaa ylläpitävä maakunta perustaisi yhteistyöalueelle myös sosiaali- ja terveydenhuollon päivystystoiminnan valmiuskeskuksen. Valmiuskeskus mm. loisi, ylläpitäisi ja välittäisi ajantasaista tilannekuvaa päivystystoiminnasta ja -resursseista. 

Valtakunnallinen neuvontapalvelu - Päivystysapu 116 117 

Laissa säädettäisiin myös sosiaali- ja terveydenhuollon päivystystoimintojen neuvonta- ja ohjauspalvelusta. Päivystysapu 116 117 olisi valtakunnallisesti toimiva puhelinnumero, johon asukkaat voivat soittaa päivystyksellisissä sosiaali- ja terveysongelmissa, joissa ei ole kyse hätätilanteesta. 

Päivystysapu 116 117 järjestettäisiin alueellisesti ja siinä noudatettaisiin valtakunnallisesti yhtenäisiä kriteerejä. Valtakunnallisesti yhtenäisiä asioita olisivat yhteinen valtakunnallinen puhelinnumero 116 117 ja siihen liittyvät digitaaliset palvelut, tiedonhallinnan järjestelyt, edellytys integroitumisesta alueen muuhun palvelujärjestelmään ja yhteistyö hätänumeron 112 kanssa.

Lain on tarkoitus tulla voimaan 1.1.2021.

Lisätietoja

projektikoordinaattori Viljami Hätönen, p. 0295 163 431 (Päivystysapu 116 117) 
hallitusneuvos Anne Koskela, p. 0295 163 384 (17.12.2018 alkaen)

 
Sivun alkuun