Ministeri Risikko: Enemmän EU-koordinaatiota rokotehankintoihin

2.7.2010 11.51
Uutinen N5-55451

Peruspalveluministeri Paula Risikko ehdottaa lisää koordinaatiota EU-jäsenmaiden rokotehankintoihin pandemiatilanteissa.

"Meidän on vakavasti harkittava, voisimmeko yhdessä jäsenmaiden ja komission kanssa luoda sopimuksen yhteisistä ennakkohankinnoista tai vaihtoehtoisesti linjata periaatteita hankintasopimuksista. Toivon että komissio jatkossa vahvistaa rooliaan tässä asiassa", ministeri Risikko toteaa epävirallisessa terveysministerikokouksessa, joka järjestetään 5.-6. heinäkuuta Brysselissä.

Ministeri Risikon mukaan etukäteissuunnittelun tavoitteena olisi varmistaa, että rokotetta olisi saatavilla riskiryhmille kaikissa EU-jäsenmaissa. Kun riskiryhmät on rokotettu, halukkaat maat voisivat hankkia rokotetta myös muulle väestölle.

Terveysministerit keskustelevat myös terveysturvallisuudesta ja syöpäsairauksista

Epävirallisen ministerikokouksen pääteemana on terveysturvallisuus. Lisäksi ministerit keskustelevat influenssapandemian varautumistoimista, syöpäsairauksista ja kuluttajille jaettavasta lääkeinformaatiosta. Terveysturvallisuus kattaa kaikki terveysuhat, kuten tartuntataudit, kemialliset uhat ja säteilyn. Puheenjohtajamaa Belgian aloitteesta ministerit pohtivat, miten jatkossa vahvistetaan EU:n valmiutta reagoida terveysuhkiin. Komissio antanee syksyn kuluessa ehdotuksen terveysturvallisuuden lainsäädännöstä.

"Kansainvälinen terveyssäännöstö (IHR) velvoittaa tiedon jakamiseen kaikista vaaratilanteista. Tämän tulee olla prioriteetti myös EU-lainsäädännössä. EU:n tulisi sitoutua Kansainvälisen terveyssäännöstön perusteella annettuihin WHO:n suosituksiin."

Terveysministerit jakavat myös hyviä käytäntöjään syöpäsairauksien hoidossa ja keskustelevat yhteistyömahdollisuuksista. Ministeri Risikko mainitsee muun muassa Suomessa toteutettavat syövän seulontaohjelmat, joihin osallistuminen on kattavaa sekä lapsena syövän sairastaneiden seurannan.

"Syövän ennalta ehkäisyä esimerkiksi tupakointia vähentämällä on tärkeää. Eduskunnassa on juuri hyväksytty hallituksen esitys, jossa tavoitteeksi on otettu tupakoinnin lopettaminen kokonaan vuoteen 2040 mennessä", ministeri toteaa.

Lisätietoja

Ylitarkastaja Sari Vuorinen, p. +358 50 364 7823