Hyppää sisältöön

Ministeri Kiuru: Kohti tehokasta sosiaali- ja terveydenhuoltoa

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 28.1.2020 11.56
Uutinen

”Sote-uudistus tehdään ihminen ja palvelut edellä. Palveluiden tulee olla yhteentoimivia, saavutettavia, saatavia, laadukkaita ja vaikuttavia. Olennaista on varmistaa, että asiakkaat saavat tarpeisiinsa vastaavaa tukea ilman turhia viiveitä”, painotti perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru puheessaan sosiaali- ja terveysjohdon neuvottelupäivillä Kuntatalolla Helsingissä 28.1.2020.

Ministeri huomautti, että moniin sairauksiin on täsmähoitoja ja -lääkkeitä, mutta moniongelmaisten asiakkaiden auttamiseen ei ole riittävästi keinoja.

"Sosiaalihuollossa tarvitaankin kehittämistä ja uudenlaista toimintaa sekä asiakas- että järjestelmätasolla. Lasten, nuorten ja perheiden palvelujen vaikutukset kantavat pitkälle eteenpäin. On tärkeää panostaa varhaisen tuen palveluihin, sillä lastensuojelun taloudelliset ja inhimilliset investoinnit ovat investointeja tulevaisuuteen. Lastensuojelu ei kuitenkaan pysty yksin vastaamaan paljon vaativaa erityistä tukea tarvitsevien lasten tilanteisiin, vaan tueksi tarvitaan saumatonta yhteistyötä muun muassa päihde- ja mielenterveyspalvelujen kanssa."

Sote-uudistus tukee myös ammattihenkilöstön osaamisen kehittämistä.

”Uudistus kiinnittää huomiota myös työn vetovoimatekijöihin, jotta ammattitaitoisen työvoiman saanti turvataan. Kun kehittämistyö on osa arkityötä, työntekijän toimenkuva monipuolistuu, mikä puolestaan tukee koko organisaation kehittymistä”, ministeri totesi.

Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskuksessa potilaat voivat saada yhteyden ammattilaiseen myös etäyhteyksien avulla. Näin avun saaminen paranee pitkienkin välimatkojen päähän ja niille, jotka eivät kykene lähtemään vastaanotolle. Erityistason konsultaatioita lisätään ja käyttöön otetaan myös ilta- ja viikonloppuvastaanottoja.

”Perustason vahvistaminen parantaa myös erikoissairaanhoidon toimintaedellytyksiä. Lääketieteen kehitys on erityisen nopeaa erikoissairaanhoidossa, ja yhdenvertaisuuden kannalta on tärkeää ottaa vaikuttavat hoitomenetelmät kustannustehokkaasti käyttöön koko maassa. Erikoissairaanhoidon tehokkuuden toimeenpanon keskeinen työkalu on sairaalaverkon tiivistäminen ja sairaaloiden toiminnallinen profilointi, mikä on toteutettu päivystysuudistuksen ja keskittämisuudistuksen yhdistelmällä."

Ministeri muistutti myös, että uudistuksessa on kaksi aspektia.

”Palvelujen sisällön kehittämisen lisäksi valmistellaan rakenneuudistusta, jolla sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestämisvastuu siirretään maakunnille. Valmistelutyö etenee, ja hallituksen esitys on tarkoitus antaa tänä vuonna.”

Lisätietoja

perhe- ja peruspalveluministerin erityisavustaja Laura Lindeberg, p.0295 163 109, [email protected]

Sivun alkuun