Hyppää sisältöön

Ministeri Mattila: Sote-uudistuksen tärkein voimavara on osaava ja motivoitunut henkilöstö

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 8.11.2018 9.57
Uutinen

Sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Mattila puhui Hoitaja 2018 -tapahtumassa Helsingissä 8. marraskuuta hoitotyön mahdollisuuksista maakunta- ja sote-uudistuksessa.

”Sote-uudistuksen tärkein voimavara on osaava ja motivoitunut sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstö. Uudistus vaikuttaa kaikkien sosiaali- ja terveydenhuollon työntekijöiden työhön, ja merkittävä osa muutoksesta syntyykin henkilöstön jokapäiväisessä työssä”, ministeri Mattila kertoi.

Ministeri Mattila muistutti, että hoitotyössä uudistus tarkoittaa erityisesti toimintakulttuurin muutosta, uusia osaamistarpeita ja palveluntuottajaverkoston monipuolistumista.

”Maakunta- ja sote-uudistus luo uudet puitteet ammatillisen osaamisen kehittämiseen osana maakuntien tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoimintaa. On tärkeää, että osana uusia rakenteita luodaan yhtenäiset käytännöt, joilla varmistetaan kaikkien ammattihenkilöryhmien osaaminen ja jatkuva kehittäminen.”

”Opetus- ja kulttuuriministeriö sekä sosiaali-ja terveysministeriö tukevat maakuntien TKI-toiminnan ja osaamisen kehittämisen valmistelua vastikään asetetulla muutosohjelmalla, jossa ovat edustettuina kaikki maakunnat, joissa on yliopistollinen sairaala.”

Sosiaali- ja terveysministeriö on vuonna 2009 julkaissut kliinisen hoitotyön asiantuntijuustyypit, jotka ovat käytössä monissa organisaatioissa. Tämä viitekehys antaisi ministeri Mattilan mukaan yhtenäisen ja vertailukelpoisen rakenteen hoitotyöntekijöiden ammatillisen osaamisen kehittämiseen kaikissa maakunnissa.

”Tällä hetkellä eri ammattiryhmät ovat ikävä kyllä eriarvoisessa asemassa osaamisen kehittämismahdollisuuksien suhteen”, ministeri totesi.

Ministerin mukaan hoitotyössä ja kuntoutuksessa toimivalla henkilöstöllä on tulevaisuudessa keskeinen rooli sekä maakunnan liikelaitoksen palveluiden että valinnanvapauspalveluiden toteuttamisessa. 

”Hoitotyön osaamisen vaikuttava käyttö uusissa sote-palveluissa edellyttää, että hoitotyön asiantuntijat osallistuvat aktiivisesti hoitotyössä toimivien tehtäväkuvien mallintamiseen ja uusien palvelumuotojen valmisteluun.”

Ministeri haluaa muistuttaa myös sote-uudistuksen antamista mahdollisuuksista hoitotyön johtamisen vahvistamiseen.

”Toimintayksiköissä on tehty merkittävää kehittämistyötä hoitotyön asiantuntemuksen käyttämiseksi johtamisessa. Näitä innovatiivisia malleja kannattaa hyödyntää tulevissa maakunnissa ja palveluntuottajaorganisaatioissa. Luotan vakaasti siihen, että hoitoalan johtavan viranhaltijan sisällyttäminen maakunnan hallintosääntömalliin antaa hyvän perustan hoitotyön johtamisen organisoinnille.”

Lisätietoja

sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Mattilan erityisavustaja Niina Vilkman, p. 0295 163 107

Sivun alkuun