Hyppää sisältöön

Ministeri Risikko: Biopankkilaki edistää lääketieteellistä tutkimusta

Julkaisuajankohta 30.12.2010 11.08
Uutinen N5-57018

Peruspalveluministeri Paula Risikko on tyytyväinen siihen, että monta vuotta valmisteltu esitys biopankkilaiksi on nyt eduskunnan käsiteltävänä.

"Biopankkilaki edistää lääketieteellistä tutkimusta. Tutkimusten teko nopeutuu, ja Suomessa kertynyt ja kertyvä näytemateriaali saadaan nykyistä laajemmin tutkijoiden käyttöön. Näytemateriaali on käytettävissä tutkimukseen, jonka lopullisena tarkoituksena on edistää kansanterveyttä ja ihmisten hyvinvointia", ministeri painottaa.

"Esimerkiksi jo olemassa olevat näytekokoelmat ovat hyvin arvokkaita lääketieteellisen tutkimuksen sekä muun terveyden edistämistä, sairauden syntymekanismeja ja syitä, ehkäisyä ja hoitoa koskevan tutkimuksen edellytysten turvaamiseksi ja vahvistamiseksi", ministeri korostaa.

Biopankin tehtävänä olisi tutkijoiden ja tutkimusryhmien palveleminen säilyttämällä ja keräämällä näytteitä ja luovuttamalla niitä biopankkitutkimusta tekeville.

"Edesmennyt professori, akateemikko Leena Palotie teki arvokasta lääketieteellistä tutkimustyötä ja piti biopankkilain eteenpäin saamista erittäin tärkeänä. Tätä lakia voi hyvällä syyllä kutsua Lex Palotieksi kunnianosoituksena hänen tekemälleen työlle", ministeri toteaa.

Ministeri Risikon mukaan biopankkilaki antaa myös näytteiden luovuttajille varmuuden, että näytteiden käsittely on asianmukaista.

"Näytteiden ottaminen ja varastointi perustuu tutkimushenkilöiden haluun tukea tieteellistä tutkimusta. Suostumuksen perusteella biopankissa olevia näytteitä voisi käyttää kaikkiin biopankin toiminta-alueen mukaisiin tutkimuksiin. Terveydenhuollon yksiköiden hallussa olevat vanhat näytteet voitaisiin siirtää biopankkeihin, ellei henkilö, josta näyte on otettu, vastustaisi siirtoa", ministeri toteaa.

 

Sivun alkuun