Koronavirus: valtioneuvoston  tietoa ja neuvontaa koronaviruksesta sekä thl.fi

THL suosittaa Pandemrix-rokotusten keskeyttämistä

24.8.2010 14.58
Uutinen N5-55837

Kansallisen rokotusasiantuntijaryhmän (KRAR) ehdotukseen perustuen Terveyden ja hyvinvoinnin laitos suosittaa, että Pandemrix-rokoteella suoritettava sikainfluenssarokotuskampanja keskeytetään, kunnes on selvitetty, mistä narkolepsia-tapausten lisääntyminen lapsilla ja nuorilla johtuu. KRAR pohti asiaa kokouksessaan tiistaina 24.8.

Keskeyttäminen on varotoimenpide, kunnes asiaa on riittävästi selvitetty. Tällä hetkellä emme ole epidemiatilanteessa, joten välitöntä rokotustarvetta ei Suomessa ole. Lisäksi suuri osa väestöstä on joko rokotusten myötä tai taudin sairastamisen kautta suojassa sikainfluenssavirukselta.  Yksilöllisen harkinnan perusteella rokotetta voidaan kuitenkin käyttää, esimerkiksi epidemia-alueille matkustaville.

Narkolepsia-tapausten arvioitu lisääntyminen voi johtua eri syistä: itse sikainfluenssasta, rokotuksista, rokotusten ja infektioiden yhteisvaikutuksesta tai jostakin muusta tekijästä.

Kansallisen rokotusasiantuntijaryhmän mukaan kansainvälisen tiedon valossa yhteys Pandemrix-rokoteen ja narkolepsian välillä näyttää epätodennäköiseltä. Erikoista tilanteessa on, että havaintoja on tullut vain Suomesta ja Ruotsista, mutta ei muista rokotetta käyttävistä maista. Samanlaista Pandemrix-rokotetta on käytetty yli 90 miljoonaa annosta yli 20 maassa. Tällä hetkellä Suomessa sikainfluenssarokotusten ja nuorilla esiintyneen narkolepsian välillä on ajallinen yhteys, mutta muuta yhteyttä ei ole todettu. 

Ministeri Risikko: Perusteltu varotoimenpide

Peruspalveluministeri Paula Risikko pitää ehdotettua aikalisää perusteltuna toimenpiteenä.

"Korostettu varovaisuus on tarpeen, kunnes asiaan on saatu lisäselvyyttä. Asiantuntijoiden mukaan Pandemrix-rokotteen ja narkolepsian yhteys on epätodennäköinen. On kuitenkin tärkeää, että tämä asian tutkitaan."

Sosiaali- ja terveysministeriö on THL:n suosituksen kannalla ja seuraa selvityksen edistymistä.

verkkouutiset