Koronavirus: valtioneuvoston  tietoa ja neuvontaa koronaviruksesta sekä thl.fi

Pohjoismaisessa seminaarissa käsiteltiin elintarviketurvallisuutta

27.10.2011 8.50
Uutinen N5-58587

Elintarviketurvallisuus on usein kuluttajalle näkymätöntä, vaikka sen ylläpito on kallista, todettiin Food Safety Systems - Share and Compare elintarviketurvallisuusseminaarissa Espoossa 24.-25.10, jossa kokoontui kansainvälisen elintarviketurvallisuuden asiantuntijoita. Seminaari on osa Suomen Pohjoismaiden ministerineuvoston puheenjohtajuusohjelmaa vuonna 2011.

Intian elintarviketurvallisuusviraston johtaja ja Codex Alimentarius-komission puheenjohtaja Sanjay Dave kertoi Codexin toiminnasta. FAO:n ja WHO:n 1963 perustama Codex-komissio valmistelee elintarvikestandardeja ja -linjauksia, suojelee kuluttajien terveyttä ja painottaa oikeudenmukaisia käytäntöjä.

Suomella olisi paljon annettavaa globaalien ravitsemusasioiden ja elintarviketurvallisuuden edistämisessä, pohti Sanjay Dave vieraillessaan seminaarin jälkeen sosiaali- ja terveysministeriössä. Dave haluaisi erityisesti tehdä Codexin työtä nykyistä näkyvämmäksi ja korosti ravitsemusasioiden kasvavaa tärkeyttä komission työssä.

Seminaarissa myös pohdittiin elintarviketurvallisuuteen liittyvien standardien yhdenmukaistamista ja mahdollisuutta laittaa eri maiden elintarviketurvallisuuden järjestelmiä paremmuusjärjestykseen. Näin kuluttajalla olisi mahdollisuus verrata ja ymmärtää maan elintarviketurvallisuuden taso. Todettiin kuitenkin, että valtioille sopii paremmin järjestelmien yhdenvertaisuuden arviointi kuin niiden keskinäinen luokittelu.

Johtaja Steve Hathaway Uuden-Seelannin maa- ja metsätalousministeriöstä totesi, että elintarviketurvallisuudessa on keskityttävä oikeisiin uhkiin sekä suojelemaan ihmisten terveyttä lainsäädännön ja valvonnan avulla.

Lisätietoja

eläinlääkintöylitarkastaja Sebastian Hielm, maa- ja metsätalousministeriö, p 050 5245761,  [email protected]
neuvotteleva virkamies Sirpa Sarlio-Lähteenkorva, sosiaali- ja terveysministeriö, p 050 554 4419, [email protected]

verkkouutiset