OECD:n terveysministerit keskustelevat terveydenhuollon laadusta

7.10.2010 8.49
Uutinen N5-56423

Peruspalveluministeri Paula Risikko edustaa Suomea OECD:n terveysministerikokouksessa, jossa keskustellaan muun muassa terveydenhuoltojärjestelmien prioriteeteista vaikeassa rahoitustilanteessa sekä kansalaisten tukemisesta terveellisten valintojen tekemisestä. Kokous järjestetään Pariisissa 7.-8. lokakuuta.

Kokouksen yhteydessä järjestetään arvovaltainen terveydenhuollon laatufoorumi. Suomi on ollut mukana OECD:n terveydenhuollon laatuindikaattorihankkeessa alusta alkaen. Hankkeessa on laadittu mittareita, joilla voidaan seurata terveydenhuoltojärjestelmien toimintakyvyn ja laadun kehittymistä.

"Olemme valmistautuneet kansallisesti analysoimaan tiedot sairaanhoitopiiritasolla seuraavan OECD:n tiedonkeruun yhteydessä. Tarkoituksena on yhdessä sairaanhoitopiirien kanssa selvittää niiden välisiä eroja. Meillä on jonkin verran kokemusta hoitojonojen odotusaikojen julkistamisesta ja muusta vertailutiedosta. Tiedon laatu paranee koko ajan ja haluttomuus julkaista tietoa vähenee", ministeri Risikko kertoo.

Ministeri pitää tärkeänä, että myös terveyskeskuksista saadaan riittävästi tietoa. Ilman sitä terveydenhuollon palvelujärjestelmän laatua ei voi tarkastella kokonaisuutena.

"Suomessa on kehitetty menetelmää, jonka avulla perusterveydenhuollon tietoja voidaan kerätä suoraan sähköisistä potilaskertomuksista jokaisen lääkäri- tai hoitajakonsultaation jälkeen. Tiedot lähetetään automaattisesti Terveyden ja hyvinvoinnin laitokseen eikä lääkäreiden tai hoitajien tarvitse käyttää ylimääräistä aikaa tiedon keräämiseen. Ensimmäiset terveyskeskukset ovat jo liittyneet järjestelmään ja seuraavan vuoden aikana osallistujamäärä kasvaa. Uuden järjestelmän avulla saadaan paremmin tietoa terveydenhuollon laadusta", ministeri toteaa.

Lisätietoja

Ohjelmapäällikkö Juha Teperi, p. +358 9 160 72414, +358 40 5133714

Osastojohtaja Päivi Hämäläinen, THL, p. 020 610 7665 (Suomen edustaja OECD:n laatuindikaattorihankkeessa)

verkkouutiset