Hyppää sisältöön

Omaishoidosta keskusteltiin pyöreässä pöydässä - omaishoitoa kehitettävä osana muita uudistuksia

Julkaisuajankohta 23.5.2014 13.28
Uutinen N5-64612

Omaishoidon kehittämisen on edettävä samansuuntaisesti muiden meneillään olevien uudistusten, kuten sote-uudistuksen ja sosiaalihuoltolain toimeenpanon kanssa. Omaishoidon tuen kehittäminen on yksi niistä toimenpiteistä, joilla tuetaan hallituksen rakennepoliittiseen ohjelmaan kuuluvaa iäkkäiden laitoshoidon vähentämistä ja kotiin annettavien palvelujen lisäämistä.

Näin todettiin peruspalveluministeri Susanna Huovisen 23.5. järjestämässä pyöreän pöydän tilaisuudessa, jossa keskusteltiin omaishoidon mahdollisuuksista yhteiskunnassamme.

”Omaishoitoa koskevat epäkohdat nousevat herkästi esiin, mutta Suomi on ollut omaishoidossa pitkän aikaa myös edelläkävijä. Omaishoidon kehittämisohjelman laatiminen kertoo siitä, että haluamme kehittää omaishoitajien ja hoidettavien asemaa ja tukijärjestelmäämme jatkossakin”, totesi ministeri Huovinen.

Pyöreässä pöydässä pohdittiin sitä, mitä omaishoidon kehittämiseksi voitaisiin tehdä jo ennen ensi kevättä.

Keskustelussa pidettiin hyvin tärkeänä sitä, että kehittämisohjelman toimeenpano turvataan jo tällä hallituskaudella esimerkiksi laatimalla tarkempi toimeenpanosuunnitelma. Lisäksi painotettiin järjestelmällisen seurantatiedon kehittämistä ja toimivien indikaattorien laadintaa.

Järjestöjen rooli koettiin merkittävänä omaishoidon kehittämisen jalkauttamisessa. Hyvien käytäntöjen mallintamisessa ja levittämisessä voisi käyttää Innokylän kehittämisverkostoa.

Lisäksi todettiin, että koulutussisältöihin on vaikutettava niin, että niissä on otetaan huomioon omaishoito osana sote-ammattilaisten tekemää kotona annettavaa hoitoa. Lisäksi on annettava valmennusta omaishoitajana toimimiseen. Se on yksi keino ylläpitää omaishoidon laatua.

Lisätietoja

johtaja Päivi Voutilainen, p. 02951 63403
neuvotteleva virkamies Anne-Mari Raassina, p. 02951 63405
erityisavustaja Laura Lindeberg, p. 0295 163 110

verkkouutiset
Sivun alkuun