Koronavirus: valtioneuvoston  tietoa ja neuvontaa koronaviruksesta sekä thl.fi

Pandemiarokotteiden yhteishankintaa edistetään EU:ssa

11.2.2011 7.51
Uutinen N5-57299

Pandemiarokotteiden yhteishankinnan suunnittelu etenee EU:ssa. Komission vetämässä asiantuntijatyöryhmässä selvitetään, ovatko jäsenmaat yhteishankinnasta kiinnostuneita ja millainen yhteishankintamalli on sopivin.

Yhteishankinnan myötä rokotteiden jakamisesta eri maihin olisi helpompaa sopia. Tavoitteena on varmistaa, että influenssapandemian koittaessa Euroopan lääkeviranomaisen hyväksymiä rokotteita on saatavilla riskiryhmille kaikissa EU-jäsenmaissa. Koska yhdessä ostettavien rokotteiden määrä tulisi olemaan suuri, jäsenvaltiot myös pääsisivät vaikuttamaan sopimusehtoihin, kuten rokotteiden hintaan, toimitusehtoihin, turvallisuuteen ja vastuukysymyksiin. Kaavailtu puitesopimus olisi vapaaehtoinen ja antaisi jäsenmaille vapauden tehdä täydentäviä sopimuksia.

Peruspalveluministeri Paula Risikko pitää käynnissä olevaa selvitystyötä EU:n jäsenvaltioiden pandemiarokotteiden yhteishankinnasta erittäin hyödyllisenä ja kannatettavana. Hän on puhunut rokotteiden yhteishankinnan puolesta aktiivisesti vuodesta 2009 alkaen.

LisätietojaErikoistutkija Rose-Marie Ölander, THL, p. 020 610 8328
Ylitarkastaja Sari Vuorinen, STM, p. 09 160 73295
Ylilääkäri Anni Virolainen-Julkunen, STM, p. 09 160 74030
verkkouutiset