Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvosto etusivu

Valtioneuvoston verkkosivusto uudistuu. Sivustolla saattaa olla toimimattomia linkkejä, tilapäisiä häiriöitä ja puutteita.

Pienituloisten etuuksiin esitetään korotuksia – hallituksen esitys lausunnolle

social- och hälsovårdsministeriet
Julkaisuajankohta 12.7.2019 10.25
Tiedote 78/2019

Sosiaali- ja terveysministeriö pyytää lausuntoja luonnoksesta hallituksen esitykseksi, jossa muutettaisiin työttömyysturvalain mukaista peruspäivärahaa ja työmarkkinatukea, sairausvakuutuslain mukaisia vähimmäismääräisiä päivärahaetuuksia sekä lapsilisiä ja elatustukea.

Pääministeri Antti Rinteen hallituksen ohjelmassa todetaan köyhyys- ja syrjäytymisriskin koskettavan ihmisiä entistä laajemmin, ja hallituksen on puuttuva tähän määrätietoisesti. Hallitus toteaa tavoitteekseen huolehtia kaikkien suomalaisten elintason kehityksestä ja tasaisemmasta tulonjaosta.

- Korotusten myötä haluamme jättää perusturvan leikkaukset historiaan. Esityksemme mukaan perusturvaan tehtäisiin nyt maltillinen korotus. Toivomme voivamme jatkaa perusturvan vahvistamista työllisyystilanteen niin salliessa, toteaa sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen.

Eriarvoisuuden vähentämiseksi esitysluonnoksessa korotettaisiin perusturvaa eli työttömyysturvalain mukaista peruspäivärahaa ja työmarkkinatukea sekä sairausvakuutuslain mukaisia vähimmäismääräisiä päivärahaetuuksia 20 eurolla kuukaudessa. Työttömyyspäivärahoihin suunnitellut muutokset vaikuttaisivat myös vuorotteluvapaan korvauksiin, sillä vuorottelukorvauksen suuruus määritellään työttömyyspäivärahan perusteella. Sairausvakuutuslain mukaisiin vähimmäismääräisiin päivärahaetuuksiin tehtävä korotus koskisi myös vähimmäismääräistä kuntoutusrahaa.

Lisäksi lapsilisälaissa säädettyä lapsilisän yksinhuoltajakorotusta korotettaisiin 10 eurolla kuukaudessa. Muutos toteutettaisiin niin, että siitä hyötyisivät myös toimeentulotuen varassa olevat perheet. Tästä syytä toimeentulotuesta annettua lakia ehdotetaan muutettavaksi siten, että yksinhuoltajan toimeentulotuen perusosaa korotetaan. Neljännen ja sitä useamman lapsen lapsilisiä korotettaisiin 10 eurolla kuukaudessa. Esitysluonnoksessa korotettaisiin elatustukilain mukaisen täysimääräisen elatustuen tasoa 7 eurolla kuukaudessa.

Pääministeri Antti Rinteen hallituksen tekemän esitysluonnoksen tavoitteena on vähentää eriarvoisuutta ja pyrkiä vähentämään toimeentulotuesta riippuvaisten kotitalouksien määrää.

Lausuntoaika päättyy 31.8.2019. Hallituksen esitys on tarkoitus antaa eduskunnalle budjettilakina syksyllä 2019. Lakimuutosten on tarkoitus tulla voimaan 1. tammikuuta 2020.

Lisätietoja

johtaja Liisa Siika-aho,15.7. lukien, puh. 0295 163 085, [email protected]

neuvotteleva virkamies Eva Ojala 12.7 ja 5.8.2019 lukien, puh. 0295 163 201, [email protected]

 
Sivun alkuun