Koronavirus: valtioneuvoston  tietoa ja neuvontaa koronaviruksesta sekä thl.fi

Dopinglinkki.fi -palvelusta terveysneuvontaa dopingaineista

27.1.2010 9.00
Uutinen N5-54972

OPM ja STM tiedottavat

Kulttuuri- ja urheiluministeri Stefan Wallin ja valtiosihteeri Ilkka Oksala avasivat dopingaineita käsittelevän Dopinglinkki-terveysneuvontapalvelun keskiviikkona. Palvelu löytyy osoitteesta Dopinglinkki.fi. Palvelun tavoitteena on vähentää dopingaineiden käyttöä ja käytöstä aiheutuvia terveyshaittoja tiedotusta lisäämällä.

Dopinglinkki tarjoaa nimetöntä terveysneuvontaa dopingaineista. Vastaajina on sosiaali- ja terveydenhuollon asiantuntijoita. Palvelu on tarkoitettu dopingaineita käyttäville, heidän läheisilleen sekä ammattilaisille, jotka työssään kohtaavat aineiden käyttäjiä. Dopinglinkki.fi sisältää asiantuntija-artikkeleita dopingaineiden käytöstä, ravitsemuksesta, lisäravinteista ja fyysisestä harjoittelusta.

Dopinlinkki-palvelun ovat toteuttaneet yhteistyössä A-klinikkasäätiö ja Suomen Antidopingtoimikunta ADT ry ja rahoituksesta vastaavat opetusministeriö ja sosiaali- ja terveysministeriö. Palvelun kehittäminen jatkuu vuoden 2010 aikana yhteistyössä A-klinikkasäätiön, Antidopingtoimikunnan sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) kanssa.

Palvelun rakentaminen käynnistyi vuonna 2008, kun opetusministeriö ja sosiaali- ja terveysministeriö totesivat, että Suomesta ei löydy viranomaisten ylläpitämää, lääketieteelliseen tutkimustietoon perustuvaa tietolähdettä dopingaineista. Muissa pohjoismaissa palvelu on ollut osa terveysneuvontatyötä jo vuosia. Ruotsissa muun muassa vanhemmat, jotka epäilevät lapsensa käyttävän dopingaineita, ovat kokeneet palvelun tärkeäksi.

Antidopingtyö ja keskustelu dopingaineista ovat keskittyneet huippu-urheiluun. Todellinen dopingongelma on kuitenkin huippu-urheilun ulkopuolella. Suomessa arvioidaan olevan 10 000 dopingaineiden käyttäjää. Dopingrikosten määrä on kasvanut tasaisesti viime vuosina. Erityistä ongelmaa dopingaineiden käytöstä on havaittu nuorten miesten keskuudessa kuntosaleilla ja tiettyjen voimailulajien parissa. Dopingaineilla tavoitellaan lihaksikasta ulkonäköä ja lisävoimaa, yleensä nopealla aikataululla ja mahdollisista terveyshaitoista piittaamatta.

Dopingaineiden käytölle kuntoilussa on tyypillistä, että aineita käytetään suuria määriä sekaisin ja usein pitkäkestoisesti, mikä altistaa käyttäjät useille sairauksille ja ennenaikaiselle kuolemalle. Vaaraa lisää, että suuri osa markkinoilla liikkuvista dopingaineista on väärennöksiä. Vakavimmat dopinghaitat kohdistuvat sydämeen ja verenkiertoelimistöön. Tutkimusten mukaan dopingaineiden rinnalla käytetään myös muita päihteitä, kuten kokaiinia ja amfetamiinia. Aineiden sekakäytön vaikutuksia ei vielä täysin tunneta.

Lisätietoja

OPM: Timo Haukilahti, [email protected], puh. 09 160 77273, Minna Paajanen, [email protected], puh. 09 160 77276

STM: Mari Miettinen, [email protected], puh. 09 160 74720

Suomen Antidopingtoimikunta, ADT ry: Pirjo Ruutu, [email protected], puh. 09 3481 2010, tai Susanna Sokka, [email protected], puh. 09 3481 2021

A-klinikkasäätiö: Mia-Veera Koivisto, [email protected], puh. 040 561 4349 ja Pekka Heinälä, [email protected], puh. 040 715 5599

verkkouutiset