Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvosto etusivu

Saarikko: Esitys ammattikorkeakoululaisten pääsystä YTHS:n palveluihin etenee

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 10.9.2018 13.17
Tiedote 119/2018

”Opiskelijajärjestöt ovat pitkään tavoitelleet kaikille korkeakouluopiskelijoille yhtenäistä opiskeluterveydenhuoltoa. Nyt tavoitteesta on tulossa totta. Hallituksen esitys ammattikorkeakoululaisten pääsystä Ylioppilaiden Terveydenhoitosäätiön (YTHS) palvelujen piiriin on valtioneuvoston istunnossa ensi viikolla. Voimaan laki tulisi muun maakunta- ja sotelainsäädännön kanssa yhtä aikaa eli vuodesta 2021 alkaen ”, kertoi perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko 10. syyskuuta Seinäjoen ammattikorkeakoulun lukuvuoden avajaisissa.

”Ammattikorkeakoululaisten siirtymistä YTHS:n palvelujen piiriin pilotoitiin muutama vuosi sitten Seinäjoella ja Lappeenrannassa. Kun sote-valmistelun yhteydessä tarkastelimme olemassa olevia rakenteita, totesimme, että YTHS on helmi. Sen osaaminen etenkin opiskelijoiden mielenterveydessä ja nuorten aikuisten erityiskysymyksissä on vaalimisen arvoista. Sen toimintaa pitää voida jatkaa ja laajentaa, kuten nyt tapahtuu”, sanoi Saarikko. 

Sote-alan yleisosaaminen korostuu tulevaisuudessa

Saarikko puhui Seinäjoella myös sote-ammattilaisten osaamisen kehittämisen merkityksestä. Sote-uudistuksen yksi tärkeä tavoite ovat asiakaslähtöiset palvelukokonaisuudet. Siksi henkilöstön osaamisen kehittäminen, täydennys- ja erikoistumiskoulutus sekä osaamis- ja työvoimatarpeiden ennakointi korostuvat tulevina vuosina. Saarikon mukaan osaamisen kehittämisen on perustuttava suunnitelmalliseen osaamisen johtamiseen.

”Pidän tärkeänä, että näkökulmaa laajennetaan yksilön osaamisesta osaavaan ja oppivaan yhteisöön – näin toimintakulttuuri muuttuu yhteistä päämäärää tavoittelevaksi”, Saarikko korosti.

”Henkilöstö toimii nytkin asiakkaan parhaaksi, mutta nykyaikaista asiakas edellä -asennetta pitää vielä vahvistaa. Kaikki ammattiryhmät tarvitsevat myös entistä enemmän sote-alan yleisosaamista. Tällaista yleisosaamista on muun muassa asiakastyön osaaminen, työntekijän kyky kehittää palveluja ja omaa työtään sekä kyky toimia yhteistyössä toisten sote-ammattilaisten kanssa muuttuvassa työkentässä”, Saarikko huomautti.

”Osaamisen kehittäminen jatkuu läpi työuran ja on tärkeää, että työelämä tukee asiantuntijuuden kehittymisen polkuja. Henkilöstön osaamisaukkojen paikkaamiseksi ei tarvitse suorittaa kokonaista tutkintoa. Suorittamalla omaa osaamistaan täydentävän, rajatun koulutusmoduulin ammattitaitoaan voi vahvistaa”, kannusti Saarikko.

Lisätietoja:

erityisavustaja Satu Mäki-Lassila, p. 050 505 9537

 
Sivun alkuun