Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvosto etusivu

Saarikko: Jatkotoimet rokotuskattavuuden parantamiseksi selvitetään työryhmässä

social- och hälsovårdsministeriet
Julkaisuajankohta 5.12.2018 15.36
Tiedote 200/2018

Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko on asettamassa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ehdotukseen perustuen laaja-alaisen ja moniammatillisen työryhmän selvittämään, miten rokotustoimintaa voitaisiin kehittää ja miten rokotuskattavuutta voidaan ylläpitää ja edelleen parantaa Suomessa.

Työryhmän asettamisesta on sovittu STM:n ja THL:n kesken. Työryhmä asetetaan lähiaikoina, ja sen toimikausi olisi 31.3.2019 saakka.

”Viime päivinä olemme käyneet vilkasta keskustelua rokotuksista, rokotuskattavuudesta ja rokotuskriittisyydestä. Julkisuudessa on esitetty erilaisia vaihtoehtoja, miten yhteiskunta voisi tukea lainsäädännöllä tai muilla keinoin mahdollisimman hyvää rokotuskattavuutta ja lisätä ihmisten hyvinvointia koko maassa. Työryhmältä edellytetään huolellista valmistelua ja eri vaihtoehtojen pohdintaa sekä lainsäädännön että käytännön ja perheiden arjen näkökulmasta”, sanoo Annika Saarikko.

”Erityisesti Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen asiantuntemukseen nojaten voin sanoa, että meillä on jo olemassa hyviä ehdotuksia, joiden jatkotyöstäminen on kuitenkin tehtävä huolellisesti. Esimerkiksi mahdolliset lasten ja nuorten sosiaalietuuksia ja rokotusten vapaaehtoisuutta koskevat lainsäädännön muutokset pitää arvioida huolellisesti suhteessa perusoikeuksiin”, muistuttaa Saarikko.

Työryhmä ottaa valmistelussaan huomioon myös kansainvälisen kehityksen rokotuskattavuuden näkökulmasta.

”Jo nyt on kuitenkin paljon mahdollisuuksia toimia. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos jatkaa tiivistää yhteistyötä kuntien kanssa. Tätä työtä voidaan vahvistaa riittävällä resurssiohjauksella. Työn on oltava pitkäjänteistä. Osa näistä toimenpiteistä pitäisi sisällyttää seuraavaan hallitusohjelmaan osana lasten ja nuorten terveyden edistämiseen liittyvää työtä. Samoin kansallisen rokotusohjelman toteutus on otettava huomioon sosiaali- ja terveydenhuollon rakenneuudistuksen toimeenpanovaiheessa”, Saarikko painottaa.

Saarikon mukaan perheiden rokotustietoisuutta edistetään jo nyt neuvolakäynneillä vuorovaikutuksessa perheiden ja terveydenhoitajien kanssa. Saarikko mainitsee myös, että perheitä voidaan tukea arjessa, esimerkiksi laajentamalla neuvoloiden aukioloaikoja tai muistuttamalla perheitä rokotusten ajankohdista ja uusinnoista kansallisen rokotusohjelman mukaisesti.

Lisätietoja:

perhe- ja peruspalveluministerin erityisavustaja Satu Mäki-Lassila, p. 050 5059537
ylijohtaja Tuija Kumpulainen, p. 02951 63280

 
Sivun alkuun