Sikainfluenssavirus on nimeltään influenssa A(H1N1) -virus

1.5.2009 15.24
Uutinen N5-56238

Maailman terveysjärjestön WHO:n mukaan ns. sikainfluenssaviruksesta käytetään jatkossa nimeä influenssa A(H1N1) -virus.

Euroopan tautikeskuksen ECDC:n 1.5. päivittämien kokoomatietojen perusteella laboratoriovarmistettuja tapauksia on yhteensä maailmassa 481. Näistä 312 on raportoitu Meksikosta (12 laboratoriovarmistettua kuolemantapausta) ja 109 USA:sta (1 kuolemantapaus). EU:ssa tai EEA/EFTA - maissa laboratoriovarmistettuja tapauksia on 8 maassa yhteensä 27. Ainakin USA:ssa, Kanadassa, Espanjassa ja Saksassa on yksittäisiä tapauksia, joissa influenssa A(H1N1)-tartunnan saanut ei ole matkustanut Meksikoon: kyseessä on ilmeinen tartunta henkilöstä toiseen kyseisessä maassa. Viranomaiset eivät ole raportoineet edellä mainittuja pitempiä tartuntaketjuja muualla kuin Meksikossa.

Influenssatartunta selvitetään poissulkutestillä

Suomessa on tutkittu nenänielusta otettuja näytteitä yhdestä tapauksesta, joka täytti kansainväliset, selvitystä edellyttävät kriteerit. Tässä tapauksessa laboratoriotesti sulkee pois influenssan mahdollisuuden. Lisäksi laboratorioihin on lähetetty joitakin näytteitä potilaista, jotka eivät täytä laboratoriotutkimukseen tarvittavia kriteerejä.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen verkkopalvelussa on terveydenhuollolle yksityiskohtaiset ohjeet selvityksen kohteeksi otettavien potilaiden kriteereistä (tapausmäärittelyt) sekä näytteenottoon ja käsittelyyn liittyvistä ohjeista. Laboratoriotutkimus on kaksivaiheinen; ensimmäisen vaiheen tutkimus voi sulkea influenssan mahdollisuuden pois; jos ensimmäisen vaiheen tulos ei osoita poissulkua, saadaan toisen vaiheen lopullinen testitulos viimeistään viikon kuluttua näytteen otosta. Tartunnantorjunnan ja hoidon erityistoimenpiteet puretaan, kun saadaan lopullinen tieto siitä, että kyseessä ei ole influenssa A(H1N1) -infektio.

Matkailijan tulee ottaa puhelimella yhteyttä omaan terveyskeskukseensa tai työterveyshuoltoon, jos hänellä ilmenee seitsemän päivän kuluessa kotiinpaluusta yksi tai useampi seuraavista oireista: kuumetta (yli 38°C), hengitystieoireita, kuten yskää tai nuhaa tai kurkkukipua. Influenssan muita tyypillisiä oireita ovat jäsenten särky, päänsärky, vilunväristykset ja väsymys.

Uusi influenssavirus tarttuu yskiessä ja aivastaessa tai hengitystie-eritteillä tahrautuneiden käsien välityksellä. Siten sairastumista voi ehkäistä noudattamalla hygieniaohjeita, joista on ohjeet THL:n verkkopalvelussa.

THL:n verkkosivuilta löytyy mm. ohjeita terveydenhuollon ammattilaisille sekä kattava kysymys-vastaus-palsta, jota päivitetään jatkuvasti.

Myös Ulkoasiainministeriön verkkosivuilla löytyy tietoa matkailijoille.

Lisätietoja:

Lääkintöneuvos Jouko Söder STM, puh. 050 381 2467
Tutkimusprofessori Petri Ruutu THL, puh 020 610 8670
Tutkimusprofessori Ilkka Julkunen THL, puh. 020 610 8372

verkkouutiset