Koronavirus: valtioneuvoston  tietoa ja neuvontaa koronaviruksesta sekä thl.fi

Tatuoinnit halutaan sääntelyn piiriin

3.6.2013 11.00
Uutinen N5-62589

Vaikka tatuointi on nykyisin suosittua, me tiedämme siinä käytettävistä väreistä ja niiden vaikutuksista varsin vähän. Tatuoinnin riskejä ei toistaiseksi ole tutkittu kunnolla, eikä niitä koskeva sääntely ole ajan tasalla, sanoo neuvotteleva virkamies Marilla Lahtinen.

Tatuointia on harrastettu eri kulttuureissa tuhansien vuosien ajan, mutta Lahtinen suosittelee itsensä koristelemisessa malttia ja harkintaa. Raskaana olevien naisten ja joitain vakavia perussairauksia sairastavien sekä alle 18-vuotiaiden tulisi hänen mukaansa välttää tatuointeja kokonaan, mutta muidenkin on hyvä pohtia asiaa kaikessa rauhassa.

"Harkinta on hyväksi jo sen vuoksi, että kuvan poistaminen on vaikea ja kallis operaatio, jos mieli myöhemmin muuttuu tai tatuoidulle alueelle kehittyy iho-ongelmia. Jos kuitenkin päätyy tatuoinnin ottamiseen, työ kannattaa teetättää luotettavassa paikassa. Innostunut kaveri ei välttämättä osaa asiaansa ja esimerkiksi festareilla päätös voi syntyä turhan nopeasti, eikä työn tai hygienian laadusta ole takeita."

Väreissä syöpävaarallisia ja allergisoivia aineita

Tatuoinnin mahdolliset terveyshaitat liittyvät itse työmenetelmään ja käytettyihin aineisiin. Jos ihon puhkaiseva neula ei ole steriili tai esimerkiksi tatuoijan kädet ovat likaiset, vaarana on infektio tai veriteitse leviävien tautien tartunta.   Väriaineista on puolestaan löydetty hyvinkin haitallisia kemikaaleja.  Vaikka värit yleensä pysyvät ihossa vuosikymmeniä, osa niistä hajoaa ja voi kulkeutua muualle elimistössä.

Kaikki tatuointipigmentit eivät ole vaarallisia. Tanskassa tutkituista väreistä yli viidesosassa oli kuitenkin syöpävaarallisia aineita ja niistä löytyi muun muassa raskasmetalleja, atsovärejä sekä arseenin kaltaisia myrkkyjä.  Väreissä ei välttämättä ole kunnon tuoteselosteita, eikä niiden koostumusta ole helppo selvittää. Etenkin netissä on myös myyjiä, joiden vastuullisuutta ei aina ole helppo arvioida.  

"Maaleissa on terveyssyistä kielletty käyttämästä muun muassa raskasmetalleja ja kosmetiikkaa säätelee tiukka EU-lainsäädäntö, mutta tatuointivärien koostumusta ei säännellä yksityiskohtaisesti", Lahtinen harmittelee.

Tatuoijilla ei myöskään ole muodollisia pätevyys- tai koulutusvaatimuksia, ainoastaan velvollisuus ilmoittaa toiminnastaan kunnan terveysviranomaisille.  "Laissa toki sanotaan yleisesti, että kenellekään ei saa aiheuttaa terveyshaittoja." Lisäksi on noudatettava kuluttajaturvallisuuslakia.

Tuntemattomat pitkäaikaisvaikutukset

Arviolta 10-15 prosenttia EU-kansalaisista on hankkinut tatuoinnin. Ilmiön yleisyyteen nähden haittoja on esiintynyt vain vähän.

"Yliherkkyysreaktio, tulehdus, huonosti paraneva haava", Lahtinen listaa havaittuja ongelmia. Samalla hän muistuttaa, että pitkäaikaisvaikutuksia ei vielä tunneta. "Tatuoitu alue saattaa altistua kroonisille sairauksille. On kuitenkin vielä mahdoton sanoa, johtuuko esimerkiksi iholle kehittyvä syöpä juuri tatuoinnista."

Suurten joukkojen harrastuksena tatuointi on vielä suhteellisen uusi asia, joten sen mahdolliset vaikutukset voivat tulla esiin vasta tulevina vuosikymmeninä.  Huonoin skenaario on Lahtisen mukaan uudenlaisen epidemian synty 20-30 vuoden kuluttua.

Tatuointien yleistyminen on saanut Euroopan maat havahtumaan niiden mahdollisiin terveyshaittoihin. Suomi on juuri vastannut komission tiedusteluun kannattavansa säätelyn lisäämistä.  Lahtisen mielestä väripigmentteihin pitäisi saada kosmetiikan tavoin lista aineista, joita saa tai ei saa käyttää.

EU-päätöksiä joudutaan vielä odottamaan, mutta STM on jo lisäämässä asiaan liittyvää tiedotusta. Tatuointeihin liittyvää materiaalia on juuri julkaistu ministeriön nettisivuilla.

Lahtinen kehottaa asiakkaita olemaan tarkkana tatuoijaa valitessaan ja kiinnittämään huomiota hyvään hygieniaan niin tatuointistudiossa kuin haavan parantuessa.  Mahdollisten ongelmien esiintyessä hän suosittelee yhteydenottoa sekä lääkäriin että tatuoijaan. "Ei kannata jäädä kotiin miettimään, että tuliko nyt tehtyä virhe."

Paula Mannonen