Voimaa vanhuuteen -ohjelmaan 13 uutta kuntaa

30.9.2010 13.39
Uutinen N5-56360


Ikäinstituutin koordinoimaan Voimaa Vanhuuteen - iäkkäiden terveysliikuntaohjelmaan valitut uudet kunnat ovat Hämeenlinna, Iitti, Jalasjärvi-Ilmajoki-Kurikka (JIK peruspalveluliikelaitoskuntayhtymä), Juva-Joroinen-Rantasalmi (JJR-kunnat), Kemiönsaari, Kokkola, Kustavi, Kuusamo ja Sastamala. Kunnat sitoutuvat kolmen vuoden ajan juurruttamaan uusia terveysliikunnan toimintatapoja alueensa vanhusten hyvinvoinnin parantamiseksi.

Voimaa Vanhuuteen -ohjelman avulla järjestetään kotona asuville toimintakyvyltään heikentyneille iäkkäille paikallisesti liikuntaneuvontaa, voima- ja tasapainosisältöistä harjoittelua sekä ulkoilua. Toiminnan pitkäjänteisenä tavoitteena on tuottaa tietoa, hankkia kokemuksia ja luoda toimintakäytäntöjä, jotka siirtyvät pysyväksi osaksi vanhusten arkea ja hyvinvointipalveluja.

Valituille kunnille on tarjolla hyviä toimintatapoja, koulutusta, mentorointia, verkostoitumista sekä kirjallista materiaalia ja tukea viestintään. Toiminnan suunnittelun tueksi kuntiin jaetaan uudet suositukset iäkkäiden turvallisen ja säännöllisen ulkona liikkumisen edistämiseksi. Suositukset on valmisteltu Ikäinstituutin ja sosiaali- ja terveysministeriön yhteistyönä ja ne on hyväksytty Terveyttä edistävän liikunnan neuvottelukunnassa.

Voimaa Vanhuuteen -ohjelmaa tukevat Raha-automaattiyhdistys, sosiaali- ja terveysministeriö sekä opetus- ja kulttuuriministeriö. Ensimmäinen ohjelmakausi päättyi vuonna 2009. Uudelle kolmivuotiskaudelle otetaan kolmessa vaiheessa kaikkiaan noin 30 kuntaa. Toinen kuntahaku toteutetaan keväällä ja kolmas syksyllä 2011. Mukaan valitaan erityisesti sellaisia kuntia, joissa on runsaasti kohderyhmään kuuluvaa väestöä ja selkeä tilaus uusille iäkkäiden toimintakykyä edistäville työtavoille.

Lisätietoja

ylitarkastaja Mari Miettinen, STM, p. 09 160 74720, [email protected]