Hyppää sisältöön

Työeläkeindeksi ja palkkakerroin vuodelle 2017 vahvistettu

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 27.10.2016 13.25 | Julkaistu suomeksi 27.10.2016 klo 13.26
Tiedote 186/2016

Sosiaali- ja terveysministeriö on vahvistanut 27. lokakuuta työeläketurvaa koskevat indeksit vuodelle 2017.

Palkkakertoimeksi vahvistettiin 1,389. Vuoteen 2016 verrattuna palkkakerroin nousee noin 1,2 prosenttia. Palkkakerrointa käytetään tulevan työeläkkeen laskennassa. Sillä tarkistetaan vuosiansiot eläkkeen alkamisvuoden tasoon. Palkkakertoimessa palkkojen muutoksen osuus on 80 prosenttia ja hintojen muutoksen 20 prosenttia.

Työeläkeindeksi on ensi vuonna 2534. Työeläkeindeksi nousee noin 0,6 prosenttia vuoteen 2016 verrattuna. Työeläkeindeksillä tarkistetaan maksussa olevat työeläkkeet. Työeläkeindeksiä laskettaessa palkkojen muutoksen osuus on 20 prosenttia ja hintojen muutoksen 80 prosenttia.

Työeläkkeen laskennan lisäksi palkkakerrointa käytetään sairausvakuutuslain mukaisten sairaus-, äitiys-, isyys- ja vanhempainrahojen, erityshoitorahan sekä kuntoutusrahan perusteena olevien tulojen ja tulorajojen määrittelyssä. Lisäksi palkkakertoimella tarkistetaan omaishoidon tuen vähimmäismäärä, perhehoitajalain mukainen palkkio, työnantajien työttömyysvakuutusmaksujen porrastusta säätelevät palkkasummarajat sekä poikkeustapauksissa työttömyyspäivärahan perusteena oleva palkka.

Palkkakertoimella korotetaan myös valtion varoista suoritettavasta eläkkeen korvaamisesta alle kolmivuotiaan lapsen hoidon tai opiskelun ajalta annetun lain mukainen laskennallinen tulo. Myös työtapaturma- ja ammattitautilain, sotilastapaturmalain, liikennevakuutuslain, potilasvahinkolain ja ympäristövakuutuslain mukaisten vuosityöansioiden määrittämisessä käytetään palkkakerrointa.

Työeläkeindeksiin on sidottu yksityisten ja julkisten alojen eläkejärjestelmien mukaisten maksussa olevien ansio- ja perhe-eläkkeiden lisäksi sotilasvammalain mukaiset eläkkeet, luopumiseläkkeet ja luopumistuet, Kelan kuntoutusetuuksista ja kuntoutusrahaetuuksista annetun lain mukainen kuntoutusraha sekä virkamieslain mukainen toistuva korvaus.

Työeläkeindeksiin ovat sidottuja myös työtapaturma- ja ammattitautilain, sotilastapaturmalain, liikennevakuutuslain, potilasvahinkolain ja ympäristövahinkovakuutuksesta annetun lain mukaiset maksussa olevat etuudet.

Lisätietoja:

hallitussihteeri Inka Hassinen, p. 0295 163187, [email protected]

Sivun alkuun