Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvosto etusivu

Työttömyysturvamenojen kasvu ei vaaranna päivärahojen maksamista

Julkaisuajankohta 5.9.2014 8.05
Uutinen N5-65046

Työttömyysvakuutusrahasto (TVR) on ilmoittanut joutuvansa mahdollisesti jo tänä vuonna rahoittamaan osan ansiosidonnaisen työttömyysturvan menoista lainalla. Menettely on täysin lain mukainen, ja lainanottomahdollisuudella on haluttu hillitä työttömyysvakuutusmaksujen korotuspaineita taloudellisesti huonoina aikoina. Työttömyysturvamenot ovat nousseet nopeasti kasvavan työttömyyden vuoksi. Menojen kasvu ja lainanotto eivät kuitenkaan vaaranna työttömyyspäivärahojen maksua, vaan järjestelmän rahoitus on kunnossa.

TVR on arvioinut, että ensi vuonna rahaston kokonaismenot olisivat noin 2,7 miljardia euroa, joista lainalla rahoitettaisiin noin 500 miljoonaa.

Päivärahamenojen kasvun vuoksi työttömyysvakuutusrahasto on esittänyt sosiaali- ja terveysministeriölle (STM) 0,15 prosentin korotusta sekä palkansaajan että työnantajan työttömyysvakuutusmaksuun vuonna 2015. Jos korotus toteutuu, palkansaajan maksu olisi ensi vuonna 0,65 prosenttia ja työnantajamaksu keskimäärin 2,33 prosenttia.

STM valmistelee hallituksen esityksen vuoden 2015 työttömyysvakuutusmaksuista perehdyttyään ensin TVR:n esityksen taustalla oleviin laskelmiin ja ennusteisiin. Eduskunta päättää lopullisesti työttömyysvakuutusmaksujen tason.

Työttömyysvakuutusrahasto hallinnoi ansiosidonnaisen työttömyysturvan rahoitusta perimällä palkansaajan ja työnantajan työttömyysvakuutusmaksut ja korvaamalla työttömyysturvan menoja työttömyyskassoille. 

Tänä vuonna pienten työnantajien työttömyysvakuutusmaksu on 0,75 prosenttia ja muiden työnantajien 2,95 prosenttia palkkasummasta. Työntekijän vakuutusmaksu on 0,5 prosenttia palkasta.

Lisätietoja

hallitusneuvos Esko Salo, p. 02951 63422, [email protected]

 
Sivun alkuun