Hyppää sisältöön

Kansainvälisen naisliikuntaverkosto IWG:n maailmankonferenssi Helsingissä

opetus- ja kulttuuriministeriö
Julkaisuajankohta 13.6.2014 13.09
Uutinen

Kansainvälinen naisten liikuntaverkosto IWG (International Working Group on Women and Sport) järjestää kuudennen maailmankonferenssinsa 12.-15. kesäkuuta Finlandia-talossa. Tapahtumassa eri maiden liikunta-alan ammattilaiset kohtaavat luentojen, keskustelujen ja työpajojen sekä liikunnan merkeissä neljän päivän aikana.

Mukana on liikuntamaailman merkkihenkilöitä huippu-urheilijoista johtajiin ja päätöksentekijöihin, muun muassa Kansainvälisen olympiakomitean puheenjohtaja Thomas Bach. Konferenssi on suurin Suomessa järjestetty liikunnan kansainvälinen seminaaritapahtuma vuosiin.

IWG:n nelivuotinen puheenjohtajuus siirtyi vuonna 2011 Suomelle. IWG:n puheenjohtajana toimii Suomen kauden loppuun asti Raija Mattila, entinen opetusministeriön liikuntayksikön päällikkö. Puheenjohtajakauden ja kesäkuun maailmankonferenssin vastaavana järjestäjänä toimii VALO eli Valtakunnallinen liikunta- ja urheiluorganisaatio ry, jonka huomassa IWG on toiminut Suomen puheenjohtajuuden ajan.

Opetus- ja kulttuuriministeriö on toiminut Suomen puheenjohtajakauden toiminnan ja konferenssin päärahoittajana.

Tasa-arvo liikunnan maailmassa ajankohtainen kysymys

Opetus- ja kulttuuriministeriö on tukenut puheenjohtajakauden aikana IWG:n toimintaa eri tavoin. Kulttuuriasianneuvos Satu Heikkinen ministeriön Nuoriso- ja liikuntapolitiikan osaston liikunnan vastuualueelta korostaa, että tasa-arvon kysymykset liittyvät monin tavoin koko liikunnan kenttään, niin harrastus- kuin ammattilaispiireissä. Vaikka Suomea pidetään usein sukupuolten tasa-arvon mallimaana, liikunnan ja urheilun saralla riittää kehitettävää meilläkin.

Suomessa sukupuolten välillä liikunnan harrastamisessa ei ole suurta kuilua: aikuisiällä naiset itse asiassa harrastavat liikuntaa osin jopa enemmän kuin miehet, vaikka lasten ja nuorten keskuudessa poikien parissa liikunta olisikin suositumpaa. Kuitenkin ammattiurheilussa valmentamisessa ja johtamisessa sekä urheilujärjestöissä naiset eivät ole onnistuneet nousemaan tasa-arvoiseen asemaan suhteessa miehiin. Huippu-urheilussa ja johtamisessa naisissa on paljon käyttämättömiä voimavaroja.

Suomen puheenjohtajakaudella IWG on tiivistänyt entisestään yhteistyötään merkittävien kansainvälisten organisaatioiden kuten Kansainvälisen olympiakomitean, UNESCO:n, Kansainvälisen paralympiakomitean ja UN Womenin kanssa. Tänä aikana myös OKM:ssä on tehty tutkimusta liittyen tasa-arvoon liikuntamaailmassa.

Tämän viikon konferenssissa myös ministeriön nykyiset virkamiehet esittelevät omaa tutkimustyötään.
- Esimerkiksi OKM:N liikunnan vastuualueen tasa-arvoasioihin keskittynyt kulttuuriasiainneuvos Päivi Aalto-Nevalainen esittelee konferenssissa väitöskirjaansa liittyvän tutkimuspaperin, joka käsittelee johtajien uramenestystä liikuntaorganisaatioissa naisten ja miesten näkökulmista, Satu Heikkinen kertoo.

Mikä IWG?

IWG on kansainvälinen naisliikuntaverkosto, jonka toiminta tähtää naisten roolin ja aseman vahvistamiseen sekä edistämiseen liikunnan eri osa-alueilla maailmanlaajuisesti. Verkosto perustettiin 20 vuotta sitten ensimmäisessä IWG:n maailmankonferenssissa Brightonissa vuonna 1994. IWG toimii naisten urheilun kehittämisen edelläkävijänä sekä aktiivisena toimeenpanijana kansainvälisellä tasolla. Sen toimintastrategiana on tehdä läheistä yhteistyötä valtiollisten ja ei-valtiollisten organisaatioiden sekä erilaisten instituuttien, tutkijoiden ja hallintoviranomaisten kanssa.

Verkoston nelivuotinen puheenjohtajuuskausi huipentuu aina isäntämaan järjestämään maailmankonferenssiin. Tämänvuotisen Helsingin konferenssin suojelijana toimii presidentti Tarja Halonen.



Konferenssin kotimaiset kumppanit ovat Suomen olympiakomitea, Suomen paralympiakomitea, Helsingin, Vantaan ja Espoon kaupungit, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Jane ja Aatos Erkon säätiö, Tiedekeskus Heureka sekä Suomen Urheilumuseo. Kansainvälisiä kumppaneita ovat mm. Kansainvälinen olympiakomitea, Kansainvälinen paralympiakomitea, United Nations Office on Sport for Development and Peace (UNOSDP) sekä European Non-Governmental Sports Organisation (ENGSO).

IWG-konferenssin www-sivut



Sivun alkuun