Hyppää sisältöön

Korkeakoulujen ja tutkimuslaitosten väliseen yhteistyöhön hyvät edellytykset

opetus- ja kulttuuriministeriö
Julkaisuajankohta 10.2.2015 10.25
Uutinen

Korkeakoulujen ja tutkimuslaitosten välisen yhteistyön edellytykset ovat Suomessa pääsääntöisesti hyviä ja tehtävä yhteistyö toimivaa, todetaan tuoreessa VTT:n tekemässä selvityksessä. Selvityksessä tarkasteltiin korkeakoulujen ja tutkimuslaitosten yhteistyön tilaa, hyviä käytänteitä ja yhteistyön esteitä.

Selvityksen mukaan yhteistyötä edistäviä tekijöitä ovat mm. tutkimusrahoitusvälineet, yhteiset virat ja henkilöstön liikkuvuus, verkostoituminen sekä yhteiset kampukset ja maantieteellinen läheisyys.

Yhteistyön määrässä ja laadussa on kuitenkin eroja ja organisaatioiden erilaiset roolit ja organisaatioiden erilaiset tavoitteet vaikuttavat keskeisesti yhteistyön edellytyksiin. Merkittävimmät keinot yhteistyön edistämiseksi liittyvät selvityksen mukaan tiedon jakamiseen, vuorovaikutuksen lisäämiseen ja asenteisiin vaikuttamiseen. Selvityksessä korostetaan myös yhteistyön kannusteiden merkitystä.

Suurin osa yhteistyön esteistä on käytännössä ratkaistavissa. Selvitysmateriaalissa nousivat esiin mm. tietojärjestelmien yhdistämiseen ja työehtoihin liittyvät kysymykset. Tutkimusrahoitus on merkittävä toisaalta yhteistyön kannusteena ja toisaalta yhteistyön esteenä rahoituksesta kilpailtaessa.

Selvityksen perusteella tutkimuslaitoksilla on enemmän yhteistyötä yliopistojen kuin ammattikorkeakoulujen kanssa. Yliopistot tekevät puolestaan yhteistyötä useamman ammattikorkeakoulun kuin tutkimuslaitoksen kanssa. Vastaavasti ammattikorkeakoulut tekevät yhteistyötä useamman yliopiston kuin tutkimuslaitoksen kanssa.

Valtioneuvosto päätti valtion tutkimuslaitosten ja tutkimusrahoituksen kokonaisuudistuksen periaatteista 5.9.2013. Kokonaisuudistuksen tavoitteena on vahvistaa Suomessa tehtävän tutkimuksen laatua ja vaikuttavuutta mm. eri tutkimusorganisaatioiden yhteistyötä vahvistamalla ja lisäämällä kannustimia temaattiseen, ilmiöpohjaiseen tutkimusyhteistyöhön. Nyt julkaistun selvityksen tuloksia hyödynnetään valtioneuvoston periaatepäätöksen toimeenpanossa ja muissa tutkimus- ja korkeakoulutusyhteistyötä edistävissä prosesseissa.

Lisätietoja:
opetusneuvos Erja Heikkinen, opetus- ja kulttuuriministeriö, 02953 30101
erikoistutkija Antti Pelkonen, VTT, 040 50 97467

Raportti

Sivun alkuun