Hyppää sisältöön

Lausuntoyhteenveto oppivelvollisuusiän nostamisesta valmistui

opetus- ja kulttuuriministeriö
Julkaisuajankohta 12.6.2014 9.11
Uutinen

Oppivelvollisuusikää esitetään nostettavaksi 17 vuoteen. Jatkossa kaikilla nuorilla olisi velvollisuus jatkaa perusopetuksen jälkeisessä koulutuksessa vuoden verran. Asiaa koskeva hallituksen esitysluonnos oli lausuntokierroksella 6.6. saakka. Lausuntoja tuli kaikkiaan 58 taholta.

Esityksen tavoitteet nähtiin yleisesti kannatettavina ja oikeina. Esitystä kannatettiin erityisesti niillä perustein, että työelämän osaamisvaatimukset ovat kasvaneet, jolloin koulutustasolla on yhä suurempi merkitys. Esityksen nähtiin myös torjuvan syrjäytymistä sekä lisäävän koulutuksellista yhdenvertaisuutta.

Yleisesti pidettiin tärkeänä, että jokaiselle peruskoulun päättäneelle taataan koulutuspaikka, mutta mallia oppivelvollisuusiän nostamiseksi ei kaikissa lausunnoissa pidetty oikeana toimenpiteenä. Näissä lausunnoissa tehokkaampina keinoina nähtiin olemassa olevien koulutusmahdollisuuksien ja muiden toimien tehokkaampi hyväksikäyttäminen ja monipuolistaminen. Useissa lausunnoissa esitettyä rahoitusta pidettiin riittämättömänä. Oppivelvolliselle määrättävän uhkasakon käyttöönottoon suhtauduttiin yleensä kriittisesti.

Lausuntoyhteenveto

Lisätietoja: Janne Öberg, puh. 02953 30348

Sivun alkuun