Världsarvet firas

Undervisnings- och kulturministeriet 14.12.2011 13.43
Nyhet

I år har det gått 20 år sedan Sveaborg och Gamla Raumo som de första i Finland godkändes som en del av Unescos världsarv. Nästa år firas 40-årsjubileet för Unescos värlsarvsavtal.

13.12. firades att Sveaborg och Gamla Raumo godkänts som en del av Unescos världsarv, samma datum 1991. Samtidigt körde jubileumsåret för världsarvsavtalet igång.


- De finländska världarvet är småskaliga, men unika. De visar hur europeiska influenser har format en egen arkitektur och konst, här mellan öst och väst, sade kultur- och idrottsminister Paavo Arhinmäki under sitt tal.

Förutom Sveaborg och Gamla Raumo är det Petäjävest gamla kyrka, Verla träsliperi och pappfabrik, Sammallahdenmäki fornlämningsområde i Lappi kommun och Struves s.k. triangelkedja eller meridianbåge. Det enda naturarvet vi har är Kvarkens skärgård.

När Finlands första världsarv valdes fanns det bara några hundra andra på Unescos lista, bl.a. kinesiska muren och Egyptens pyramider. Nu finns det totalt 911 på olika håll i världen. 151 länder har skrivit under Unescos världsarvsavtal.

 

Länkar och ytterligare information:

Information om världsarvet

Världsarvet i Finland (Museiverket)