Koronavirus: valtioneuvoston  tietoa ja neuvontaa koronaviruksesta sekä thl.fi

Ministeriö ja tekijänoikeusjärjestöt sopivat tv-ohjelmien käytöstä opetuksessa

Opetus- ja kulttuuriministeriö 20.8.2013 14.37
Uutinen

Opetus- ja kulttuuriministeriö on hankkinut oppilaitoksia varten luvan televisio- ja radio-ohjelmien tallentamiseen opetus- ja tutkimuskäyttöön. Lisäksi on sovittu Yle Areenan ja Elävän arkiston opetuskäytöstä.

Opetus- ja kulttuuriministeriö ja tekijänoikeusjärjestöt Kopiosto ja Tuotos ovat sopineet tv- ja radio-ohjelmien opetuskäytöstä. Ohjelmien tallennuksen lisäksi koulujen käytössä on myös Yle Areenan ja Elävän arkiston ohjelmia.

Opetuskäyttöön saa tallentaa tv-ohjelmia Yle TV1 , MTV3-, Yle Teema- ja Yle Fem -kanavilta. Opetukseen saa tallentaa opetusohjelmien lisäksi myös muita ohjelmia, lukuun ottamatta elokuvia, ulkomaisia jatkuvajuonisia sarjoja ja mainoksia. Tekijänoikeusjärjestö Tuotoksesta voi tiedustella erillistä lupaa kotimaisten elokuvien opetuskäyttöön. Radiosta saa tallentaa Yleisradion lähettämiä opetusohjelmia.

Tallennukset voi tehdä esimerkiksi dvd-levylle tai digiboksiin. Lisäksi ohjelmia voi tallentaa ja välittää oppilaitoksen omassa sisäisessä verkossa. Myös sopimuksen piiriin kuuluvia oppilaitoksia yhdistävässä suljetussa verkossa olevan verkkopalvelimen käyttö on sallittua.

Opetuksessa voidaan myös esittää Yle Areena- ja Elävä arkisto -verkkopalveluissa olevia kotimaisia televisio-ohjelmia. Elokuvat eivät kuulu luvan piiriin. YLE Areenassa ja Elävässä arkistossa olevien ohjelmien tallentaminen ei kuitenkaan ole sallittua.

Opetus- ja kulttuuriministeriön hankkima lupa ohjelmien tallentamiseen sekä Yle Areenan ja Elävän arkiston käyttöön on voimassa opetus- ja kulttuuriministeriön alaisissa oppilaitoksissa: peruskouluissa, lukioissa, ammatillisissa oppilaitoksissa, ammattikorkeakouluissa, yliopistoissa ja näiden henkilöstökoulutuksessa, valtion henkilöstökoulutuksessa sekä opintokeskuksissa. Sopimus kattaa myös kunnalliset oppimateriaali- ja audiovisuaaliset keskukset.

Lisätietoja:
Kopiosto ry / Asiakaspalvelu
(09) 4315 2330
jakeluluvat(at)kopiosto.fi
www.kopiosto.fi

Tuotos ry
(09) 440 471
tuotos(at)tuotos.fi
www.tuotos.fi