Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvosto etusivu

Näyttötutkintojärjestelmää uudistetaan

opetus- ja kulttuuriministeriö
Julkaisuajankohta 14.10.2014 12.41
Uutinen

Opetus- ja kulttuuriministeriön asettama työryhmä on valmistellut joukon ehdotuksia näyttötutkintojärjestelmän kehittämiseksi. Tavoitteena on vahvistaa näyttötutkintojärjestelmän työelämälähtöisyyttä ja selkiyttää eri toimijoiden rooleja. Esitys on väliraportti ja sisältää hallituksen esityksen ammatillista aikuiskoulutusta koskevan lain muuttamisesta. Ehdotus lähetettiin lausuntokierrokselle 14.11. asti.

Työryhmän mukaan näyttötutkintojärjestelmän työelämälähtöisyyttä tulee vahvistaa edelleen, sillä osaamisen osoittaminen muodollisesta koulutuksesta riippumattomana on tulevaisuudessa entistä keskeisempi keino yksilöllisten työmarkkinavalmiuksien osoittamiseen ja ylläpitoon.

Tutkintotoimikuntien tehtäviä muutettaisiin siten, että niissä korostuvat laadunvarmistus ja näyttötutkintojen ja näyttötutkintojärjestelmän kehittäminen. Tutkintotoimikunnat koostuisivat jatkossakin enemmistöltään työelämän edustajista. Niiden vastuulla olisivat näyttötutkinnon järjestämisedellytysten arviointi, toiminnan kehittäminen, sopimusten laatiminen näyttötutkinnon järjestäjien kanssa ja tutkintotodistusten myöntäminen.

Tutkintotoimikuntien työn tueksi ehdotetaan perustettavaksi näyttötutkintosihteeristö Opetushallituksen yhteyteen. Sihteeristö edistäisi sitä, että tutkintotoimikunnat voisivat keskittyä varmistamaan, että työelämälähtöisyys toteutuu näyttötutkintojen suunnittelussa ja järjestämisessä.

Näyttötutkinnon järjestäjistä ja näiden tehtävistä säädettäisiin jatkossa nykyistä yksityiskohtaisemmin. Näyttötutkinnon järjestäjinä voisivat toimia koulutuksen järjestämisluvan omaavat sekä muut yhteisöt tai säätiöt. Näyttötutkinnon järjestäjällä tulee mm. olla riittävät taloudelliset ja ammatilliset edellytykset näyttötutkintojen laadukkaaseen järjestämiseen ja riittävä näyttötutkintojärjestelmän ja järjestämiensä tutkintojen asiantuntemus. Tutkintotilaisuuksia tulisi tarjota säännönmukaisesti ja kysynnän mukaan.

Työryhmä ei esitä näyttötutkintojärjestelmän kehittämiselle lisärahoitusta. Lainsäädännön muutoksesta aiheutuvat muutokset rahoitustarpeeseen tehtäisiin tutkintomaksukertymää uudelleen suuntaamalla. Opetushallituksen yhteyteen perustettavan näyttötutkintosihteeristön kustannukset katettaisiin tutkintomaksuin.

Lakimuutokset ehdotetaan tuleviksi voimaan 1.8.2016. Näyttötutkinnon suorittaa nykyisin noin 35 000 henkilöä vuodessa ja lisäksi noin 23 000 henkilöä suorittaa tutkinnon osan tai osia.

Väliraportti sisältää Elinkeinoelämän keskusliitto ry:n eriävän mielipiteen.

Lisätietoja: työryhmän puheenjohtaja, neuvotteleva virkamies Ville Heinonen (opetus- ja kulttuuriministeriö), puh. 02953 30105

Väliraportti (pdf)

Lisätietoja hankkeesta

 
Sivun alkuun