Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvosto etusivu

OKM perii perusteettomasti myönnettyjä valtionosuuksia Aurinkorannikon suomalaiselta koululta

opetus- ja kulttuuriministeriö
Julkaisuajankohta 14.1.2015 11.51
Uutinen

Opetus- ja kulttuuriministeriö on tehnyt 18.12.2014 päätöksen periä Aurinkorannikon suomalaisen koulun kannatusyhdistykseltä takaisin 613 616,80 euroa vuosina 2009 – 2011 perusteettomasti myönnettyä valtionosuutta. Aurinkorannikon suomalainen koulu on ilmoittanut Opetushallitukselle vuosien 2009 – 2011 valtionosuuksien laskemista ja määräämistä varten myös oppilaita ja opiskelijoita, jotka eivät ole täyttäneet koulutuksen järjestämislupien ehtoja.

Aurinkorannikon suomalaisen koulu on järjestänyt koulutuksen järjestämisluvan ehtojen vastaisesti vuosina 2009 -2011 esi- ja perusopetusta sekä vuosina 2010 - 2011 lukiokoulutusta (1.8.2010 alkaen) myös muille kuin Suomen kansalaisille ja tilapäisesti ulkomaille asuville, joilla ei ole kotikuntaa Suomessa. Kotikuntalain mukaan yli vuoden Suomesta poissa olevilla henkilöillä ei ole kotikuntaa Suomessa. Aurinkorannikon suomalaiselle koululle on myönnetty esi- ja perusopetuksen sekä lukiokoulutuksen järjestämiseen perusteettomasti valtionosuutta vuosina 2009 - 2011 yhteensä 736 593,65 euroa.

Opetus- ja kulttuuriministeriö on kohtuullistanut takaisinperittävää määrää 122 976,85 eurolla. Valtionosuuksia ei peritä takaisin niiden oppilaiden ja opiskelijoiden osalta, joiden oleskelu ulkomailla on kestänyt tarkastuksen yhteydessä tarkastettujen väestötietojärjestelmän tietojen mukaan vähemmän kuin kolme vuotta. Lisäksi on otettu huomioon se, että Aurinkorannikon suomalainen koulu on ryhtynyt toimenpiteisiin tarkastuskertomuksessa havaittujen virheiden ja puutteellisuuksien korjaamiseksi. Perimättä jätetään myös perusteettomasta edusta kertynyt korko.

Esi- ja perusopetuksessa valtioneuvoston myöntämä opetuksen järjestämislupa ja lukiokoulutuksessa opetus- ja kulttuuriministeriön myöntämä koulutuksen järjestämislupa on edellytys sille, että ulkomailla järjestettävään esi- ja perusopetukseen sekä lukiokoulutukseen voidaan myöntää valtionosuutta. Ulkomaankouluille myönnettyjen toistaiseksi voimassa olevien järjestämislupien ehtona on opetuksen järjestäminen tilapäisesti ulkomailla asuville oppivelvollisille Suomen kansalaisille. Muutoin kuin tilapäisesti ulkomailla asuvat osallistuvat lähtökohtaisesti asuinmaansa järjestämään opetukseen.

Lisätietoja:
- kansliapäällikkö Anita Lehikoinen, puh. 0295 3 30182
_ _ _

  • Aurinkorannikon suomalaisen koulu on toiminut vuodesta 1991 Fuengirolassa Espanjassa. Toistaiseksi voimassa olevan järjestämisluvan perusteella suomenkielistä esi- ja perusopetusta voidaan antaa tilapäisesti alueella asuville oppivelvollisille Suomen kansalaisille. Lukiokoulutukseen oli määräaikainen lupa 11.9.2006 - 31.7.2010. Lukiokoulutuksen toistaiseksi voimassa oleva järjestämislupa on myönnetty 1.8.2010 alkaen.
  • Aurinkorannikon suomalaisen koulun valtionosuuksia koskeva tarkastus kohdistui vuosiin 2009 – 2011. Opetus- ja kulttuuriministeriö päätti tarkastuksesta 21.2.2012 ja tarkastuskertomus valmistui 27.2.2014, jonka jälkeen koulutuksen järjestäjältä pyydettiin lisäselvityksiä ja annettiin mahdollisuus lausua kantansa päätösluonnoksesta.
  • Tarkastus oli erittäin laaja ja siinä tarkastettiin opetus- ja kulttuuriministeriölle sekä Opetushallitukselle Aurinkorannikon suomalaisesta koulusta toimitettujen valtionosuustietojen oikeellisuus sekä koulua ylläpitävän kannatusyhdistyksen hyvän hallinnon ja yhdistyksen järjestämän esiopetuksen, perusopetuksen ja lukiokoulutuksen toimivuus lainsäädännön, määräysten ja ohjeiden mukaisesti.
  • Pääsääntö kotikuntalain 5 §:n mukaan on se, että henkilöllä, joka on muuttanut asumaan ulkomaille yhtä vuotta pitemmäksi ajaksi, ei ole kotikuntaa Suomessa.
  • Lapsen asumista ulkomailla ei voida pitää tilapäisenä asumisena, jos lapsen vanhempien tarkoitus on pysyväisluontoisesti muuttaa ulkomaille ja ottaa siellä työpaikka, joka ei ole sillä tavoin määräaikainen että se aikanaan edellyttää kotimaahan paluuta.
  • Valtionosuutta saavat ulkomaankoulut ovat Aurinkorannikon suomalainen koulu, Brysselin suomalainen koulu, Moskovan suomalainen peruskoulu, Pietarin suomalainen peruskoulu, Tallinnan suomalainen koulu ja Tarton suomalainen koulu.

 
Sivun alkuun