Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvosto etusivu

500 lähihoitajaopiskelijaa lisää, 5 miljoonaa euroa sairaanhoitajakoulutukseen
Opetusministeri Grahn-Laasonen käynnistää tiekartan valmistelun hoitajien koulutusmäärien lisäämiseksi

undervisnings- och kulturministeriet
Julkaisuajankohta 11.2.2019 12.31
Tiedote

Opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen käynnistää tiekartan valmistelun sosiaali- ja terveysalan osaajien koulutusmäärien lisäämiseksi.

Hyvien vanhuspalveluiden tae ovat koulutetut, ammattitaitoiset hoitajat. Suomen ikääntyessä ja vanhuspalveluiden kysynnän kasvaessa myös hoitajia tarvitaan nykyistä enemmän. Koulutusmäärät ovat kasvaneet runsaasti viimeisen kymmenen vuoden aikana sekä toisen asteen ammatillisessa, lähihoitajakoulutuksessa että ammattikorkeakoulujen sairaanhoitajakoulutuksessa. Nousu koulutusmäärissä on ollut elintärkeää, sillä työvoimaa etenkin vanhuspalveluihin tarvitaan koko ajan lisää.

- Jokaiselle vanhukselle on varmistettava oikeus hyvään hoivaan. Se on vähintä, mitä voimme tämän maan rakentaneiden sukupolvien hyväksi tehdä. Meidän on varmistettava se, että ammattitaitoisia hoitajia on riittävästi. Käynnistän tiekartan valmistelun sote-alan koulutusmäärien lisäämiseksi. Vanhustemme hyvä hoiva ei saa jäädä hoitajien puutteesta kiinni”, sanoo opetusministeri Grahn-Laasonen.

Vanhustenhoidossa osaavan henkilöstön tarve painottuu erityisesti vanhusalaan erikoistuneisiin lähihoitajiin. Sijoittuminen lähihoitajakoulutuksen eri osaamisaloille on epätasaista, eikä vanhuspalveluihin, geriatriaan tai saattohoitoon erikoistuvia lähihoitajia saada tarpeeksi. Näillä aloilla työvoiman tarve myös kasvaa.

Väestön ikääntyminen näkyy myös koulutustarpeissa. Tulevaisuudessa hoitoalalla korostuvat kliininen osaaminen, geriatria ja saattohoito sekä asiakaspalvelutaidot ja uudenlainen moniosaaminen.

Opetusministeri lisää koulutusmääriä jo tänä vuonna

- Nopeana toimenpiteenä lisäämme jo tänä vuonna 500 opiskelijavuotta toisen asteen lähihoitajakoulutukseen, erityispainotuksena vanhuspalvelut. Tämä lisäsuoritepäätöksellä tehtävä lisäys voidaan oppilaitoksissa käyttää sekä kokonaan uusien lähihoitajaopiskelijoiden ottamiseen, että tarvittaessa jo valmistuneiden lähihoitajien muunto- ja täydennyskoulutukseen.

- Ammattikorkeakouluille lisäämme 5 miljoonaa euroa sairaanhoitajien koulutusmäärien nostamiseksi. Näillä toimilla pääsemme alkuun. Tiekartan avulla laadimme toimenpiteet koulutusmäärien kasvattamiseksi edelleen”, opetusministeri toteaa.

Sosiaali- ja terveysalan koulutusta on jo tällä kaudella tuettu korkeakouluille osoitetulla erityisavustuksella. Sote-alan hankkeita osaajapulaan vastaamiseksi, rahoitettiin yhteensä n. 6,5 miljoonalla eurolla. Tarvetta koulutusmäärien kasvattamiselle on kuitenkin edelleen myös korkeakouluissa. Tiekartan valmistelussa laaditaan toimenpiteet myös korkeasti koulutettujen sote-alan osaajien koulutusmäärien kasvattamiselle.

- Sosiaali- ja terveysala on edelleen vetovoimainen. Hakijamäärät lähihoitajakoulutukseen ovat kuitenkin jo kääntyneet laskuun. Meidän on huolehdittava siitä, että alalle hakeutuu jatkossakin riittävästi uusia opiskelijoita, vaikka ikäluokat pienenevät. Myös hakijoiden soveltuvuudesta alalle on pystyttävä varmistumaan. Siksi olen päättänyt palauttaa mahdollisuuden pääsy- ja soveltuvuuskokeiden käyttöön opiskelijavalinnoissa.

Lisätietoja:
erityisavustaja Daniel Sazonov, puh. 045 129 6812
erityisavustaja Emmi Venäläinen, puh. 0295 330 026

Högskoleutbildning och forskning Sanni Grahn-Laasonen Utbildning Yrkesutbildning
 
Sivun alkuun