Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvosto etusivu

Selvitys audiovisuaalisten esitysten esittäjien suojasta

Ministry of Education and Culture
Julkaisuajankohta 10.1.2019 15.56
Uutinen

Selvityksessä tarkasteltiin esittävien taiteilijoiden (näyttelijät, tanssijat, muusikot) lähioikeussuojaa audiovisuaalisten tuotantojen, elokuvan ja television alueilla. Selvityksen ovat opetus- ja kulttuuriministeriölle tehneet Jukka Liedes, Jukka Kortelainen ja Milla Määttä.

Läpikäynti ulottuu suojaa koskeviin määräyksiin Pekingin audiovisuaalisten esitysten suojaa koskevassa sopimuksessa (2012), Euroopan unionin direktiivien määräyksiin ja kansalliseen lainsäädäntöön valituissa Euroopan unioniin ja Euroopan talousalueeseen kuuluvissa valtioissa.

Selvityksessä tarkasteltiin seuraavien 17 valtion kansallista lainsäädäntöä: Suomi, Tanska, Norja ja Ruotsi, sekä Itävalta, Tšekin tasavalta, Viro, Ranska, Saksa, Kreikka, Unkari, Irlanti, Hollanti, Espanja, Sveitsi ja Yhdistynyt kuningaskunta.

Audiovisuaalisten esitysten suojaa koskeva Pekingin sopimus

Pekingin audiovisuaalisia esityksiä koskeva sopimus (Beijing Treaty on Audiovisual Performances) allekirjoitettiin Pekingissä kesäkuussa 2012. Sopimuksella vahvistetaan uusia kansainvälisiä sääntöjä, joilla pyritään varmistamaan asianmukainen suoja ja asianmukaiset korvaukset audiovisuaalisten esitysten esittäjille, ts. näyttelijöiden, muusikoiden tai tanssijoiden kaltaisille esittäjille, joiden esitykset sisällytetään audiovisuaaliseen teokseen (esim. elokuvaan tai tv-ohjelmaan).

Euroopan unioni ei ole toistaiseksi liittynyt Pekingin sopimukseen.

Julkaisu Selvitys audiovisuaalisten esitysten suojasta Pekingin sopimuksessa sekä Euroopan unionin ja eräiden Euroopan unioniin ja Euroopan talousalueeseen kuuluvien valtioiden lainsäädännössä 

 
Sivun alkuun