Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvosto etusivu

Valtioneuvoston verkkosivusto uudistuu. Sivustolla saattaa olla toimimattomia linkkejä, tilapäisiä häiriöitä ja puutteita.

Yli 26,5 miljoonaa euroa koulutuksellisen tasa-arvon edistämiseen

opetus- ja kulttuuriministeriö
Julkaisuajankohta 16.2.2015 13.22
Uutinen

Opetus-ja viestintäministeri Krista Kiuru on myöntänyt noin 26,5 miljoonaa euroa valtionavustusta koulutuksellista tasa-arvoa edistäviin toimenpiteisiin vuosille 2015–2016. Vuonna 2012 ensimmäisen kerran myönnetty valtionavustus kohdennetaan toimiin, joilla tuetaan haasteellisessa toimintaympäristössä toimivia kouluja ja kavennetaan koulujen välisiä eroja. Avustusta myönnettiin 125 opetuksen järjestäjälle.

Tutkimusten mukaan vanhempien koulutustausta sekä sosioekonominen asema vaikuttavat voimakkaasti oppilaan koulumenestykseen. Esimerkiksi PISA-tutkimus on osoittanut taustan merkityksen korostuneen entisestään samalla kun tulokset ovat yleisesti heikenneet. Joidenkin koulujen onkin tuettava oppilaitaan enemmän kuin toisten, jotta kaikki oppilaat voivat edetä tasavertaisesti koulutiellään. Nyt myönnetty valtionavustus vastaa tähän haasteeseen antamalla kunnille lisäresursseja haasteellisessa ympäristössä toimivien koulujen tukemiseen.

- Suomalaisen peruskoulun arvona tulisi pitää edelleen koulutuksellista tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta. Tämä valtionavustus on yksi keino edistää sitä, että kaikilla ihmisillä kotitaustasta riippumatta olisi tasa-arvoiset ja reilut mahdollisuudet menestyä. Tämä on yksi keino parantaa oppimistuloksia, opetusministeri Krista Kiuru painottaa.

- Koulujen välisten erojen kaventamiseksi avustuspäätöksissä huomioitiin erityisesti koulut, joiden koulunkäyntialueilla väestön koulutustaso on heikko sekä työttömyysaste ja maahanmuuttajien väestöosuus korkea. Juuri näiden koulujen tukemista olisi jatkettava, opetusministeri Krista Kiuru jatkaa.

Hallituksen tavoitteena on huomioida laajemminkin koulujen toimintaympäristö niiden ohjauksessa ja rahoituksessa. Tämä on huomioitu kuntien valtionosuusuudistuksessa, joka tulee voimaan 1.1.2015.
Opetus- ja kulttuuriministeriö pyytää opetuksen järjestäjiltä selvitykset avustuksen käytöstä 31.1.2017 mennessä.

Lisätietoja: Ylitarkastaja Anssi Pirttijärvi, puh. 02953 30073

Myönnetyt avustukset (pdf)

 
Sivun alkuun