Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvosto etusivu

Konkurssi- ja yrityssaneeraustiedot maksutta saataville verkkoon

justitieministeriet
Julkaisuajankohta 19.6.2018 9.26
Tiedote

Konkurssi- ja yrityssaneerausrekisterin tiedot tulevat saataville verkkoon maksutta 26. kesäkuuta 2018 alkaen.

Rekisteri löytyy 26.6. alkaen osoitteesta https://maksukyvyttomyysrekisteri.om.fi/

Verkossa tulevat näkyville rekisteriin merkityt tiedot, kuten menettelyn aloittamispäivä, asiaa käsittelevä tuomioistuin sekä velallisen nimi ja osoite. Rekisteristä näkyy myös konkurssi- ja yrityssaneerausmenettelyn kannalta olennaisia päivämääriä, kuten määräpäivä saatavien ilmoittamiselle. Tavoitteena on helpottaa velkojien tiedonsaantia maksukyvyttömyysmenettelyistä.  

Konkurssi- ja yrityssaneerausrekisterin tiedot ovat olleet Suomessa aiemminkin julkisia, mutta ne eivät ole olleet saatavilla verkossa. Rekisterin tietoja on voinut pyytää Oikeusrekisterikeskukselta ja rekisterin ote on maksanut 22 euroa.

Yksityishenkilön velkajärjestelyä koskevat tiedot tulevat saataville internetiin vain silloin, kun järjestellään elinkeinotoiminnassa syntynyttä velkaa. Muilta osin velkajärjestelyrekisterin tietoja pyydetään jatkossakin Oikeusrekisterikeskukselta, joka antaa tiedot maksutta.

Konkurssilain muutos liittyy EU:n uuteen maksukyvyttömyysasetukseen. Asetus edellyttää, että sen soveltamisalaan kuuluvista menettelyistä on julkaistava tietyt tiedot yleisen tietoverkon kautta maksutta. Asetusta sovelletaan konkurssiin, yrityssaneeraukseen ja yksityishenkilön velkajärjestelyyn.

Uudistuksella edistetään julkisten palvelujen digitalisointia, joka on yksi hallituksen kärkihankkeista.

EU:n jäsenvaltioiden kansalliset maksukyvyttömyysrekisterit on tarkoitus liittää yhteen Euroopan oikeusportaalin https://e-justice.europa.eu avulla vuonna 2019. Portaalin kautta esimerkiksi ulkomainen velkoja voi hakea tietoja maksukyvyttömyysmenettelyistä.

Kuuluttamisesta konkurssi- ja yrityssaneerausasioissa pääsääntöisesti luovutaan, koska maksukyvyttömyysrekisterin tiedot ovat saatavilla verkossa. Virallisessa lehdessä kuuluttaminen on kuitenkin edelleen mahdollista poikkeustilanteissa, kuten silloin, jos pesänhoitaja arvioi tuntemattomia velkojia olevan paljon.

Lisätietoja: lainsäädäntöneuvos Mari Aalto, puh. 02951 50502, sähköposti: [email protected]

 
Sivun alkuun