Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvosto etusivu

Ministeri Häkkänen: Puolueet pois tuomarivalinnoista - lautamiesten valinta siirrettävä tuomioistuinvirastolle

justitieministeriet
Julkaisuajankohta 11.2.2019 18.00
Tiedote

Oikeusministeri Antti Häkkänen ehdottaa, että ensi vuoden alussa aloittavalle tuomioistuinvirastolle tulisi tehtäväksi käräjäoikeuksien lautamiesten nimittäminen.

- Tällä hetkellä poliitikot valitsevat osan tuomareista kunnanvaltuuston kokouksessa. Oikeuslaitoksen ja politiikan väliin on rakennettava vielä vahvempaa muuria siirtämällä lautamiesten eli maallikkotuomareiden valinta pois kunnanvaltuustoilta. Oikeusvaltiossa kansalaisten on voitava kaikissa oloissa luottaa oikeuslaitoksen riippumattomuuteen. Tämä on epäkohta, joka pitää korjata. Lautamiesten nimittämismallia voitaisiin muuttaa uuden tuomioistuinviraston perustamisen jälkeen. Jatkossa voitaisiin toimia siten, että tuomioistuinvirasto ja käräjäoikeudet vastaisivat jatkossa lautamiesten rekrytointiprosessista ja nimeämisestä. Näin lautamiesten ja poliittisten puolueiden välinen yhteys saataisiin purettua, ministeri Häkkänen esitti tänään puhuessaan Mikkelin asianajajayhdistyksen 100-vuotisjuhlassa.

- Muutos vahvistaisi perustuslain edellyttämää lautamiesten ja oikeuslaitoksen riippumattomuutta. Muutoksen edellyttämät lainmuutokset voitaisiin tehdä ensi vaalikauden aikana. Uuden mallin mukaiset lautamiehet voitaisiin valita nykyisten lautamiesten toimikauden päättyessä, ministeri pohti.

Suomen malli, jossa kunnanvaltuustojen valitsemat lautamiehet osallistuvat riippumattomien tuomioistuinten ratkaisutoimintaan, ei ole ongelmaton. Tähän ovat kiinnittäneet huomiota muun muassa eduskunnan oikeusasiamies ja Euroopan neuvoston korruption vastainen toimielin Greco.

Ministeri Häkkänen muistutti myös puheessaan oikeuslaitoksen resurssikysymyksistä.

- Rikosvastuun toteutumiseen tarvitsemme saumatonta ketjua, joka alkaa poliisitutkinnasta, jatkuu syyteharkinnassa sekä eri tuomioistuinasteissa. Ketjun jokaisen osan resursseja tulee tarkastella yhtenä kokonaisuutena ja ensi vaalikaudella tulee varmistaa, ettei rikosvastuun toteutuminen heikenny, ministeri painotti.

Lisätietoja: erityisavustaja Lauri Koskentausta, puh. 02951 50131

 
Sivun alkuun