Koronavirus: valtioneuvoston  tietoa ja neuvontaa koronaviruksesta sekä thl.fi

EU:n oikeus- ja sisäasioiden kehittäminen alkoi Tampereen kokouksen päätelmistä 15 vuotta sitten

Sisäministeriö 3.11.2014 13.40
Uutinen

Ensimmäisen kerran EU:n oikeus- ja sisäasioita ohjaavat päätelmät hyväksyttiin Suomen EU-puheenjohtajakaudella Tampereella järjestetyssä Eurooppa-neuvoston kokouksessa vuonna 1999. Päätelmien pohjalta lähdettiin kehittämään muun muassa yhteistä eurooppalaista turvapaikkajärjestelmää, poliisi- ja oikeusviranomaisten yhteistyötä ja rikostorjuntaa. Euroopan komissio järjestää päätelmien juhlakokouksen Tampereella 4.-5.marraskuuta. Sisäministeriön puheenvuoron tilaisuudessa pitää valtiosihteeri Marjo Anttoora.

Tampereen kokousta pidetään oikeus- ja sisäasioiden kehittämisen kannalta merkittävänä lähtökohtana. Tampereen päätelmät linjasivat viideksi vuodeksi oikeus- ja sisäasioiden kehittämistä. EU-tasoisesti lähdettiin kehittämään yhteistä turvapaikka- ja maahanmuuttopolitiikkaa. Päätelmien perusteella lähdettiin rakentamaan yhteistä eurooppalaista turvapaikkajärjestelmää, pyrittiin varmistamaan kolmansien maiden kansalaisten oikeudenmukainen ja tasapuolinen kohtelu jäsenmaissa ja pohdittiin maahanmuuttovirtojen hallintaa.

Tampereen päätelmissä korostui myös rikostorjunnan yhteiseurooppalainen näkökulma. Poliisi- ja oikeusviranomaisten yhteistyötä lähdettiin tiivistämään erityisesti huumausaine- ja ihmiskauppatutkinnassa sekä työssä terrorismia vastaan. Myös yhteistyö vakavan järjestäytyneen rikollisuuden torjunnassa lähti kehittymään päätelmien pohjalta.

Tampereen päätelmien jälkeen on tehty kaksi viisivuotisohjelmaa, Haagin ja Tukholman ohjelmat ja kesäkuussa 2014 Eurooppa-neuvosto määritteli oikeus- ja sisäasioiden strategiset suuntaviivat tuleviksi vuosiksi. Maahanmuutto, poliisiyhteistyön ja rajaturvallisuuden kehittäminen, terrorismin torjunta ja yhteistyön kehittäminen kolmansien maiden kanssa ovat edelleen oikeus- ja sisäasioiden kärkiteemoja.

Lisätietoja: ylitarkastaja Riikka Rytkönen, 029 548 8259

EU