Hyppää sisältöön

Euroopan sisäisen turvallisuuden strategia vaikuttaa kansallisiin sisäisen turvallisuuden painopisteisiin

sisäministeriö
Julkaisuajankohta 4.9.2014 14.36
Uutinen

Euroopan unionin ensimmäisen sisäisen turvallisuuden strategian määräaika päättyy vuoden lopussa ja seuraavan strategian valmistelu vuosille 2015-2020 on käynnissä.

Kesäkuussa Eurooppa-neuvosto linjasi oikeus- ja sisäasioiden strategiset suuntaviivat vuosille 2015-2020. Jatkovalmistelun keskeisiä teemoja ovat vakava ja järjestäytynyt rikollisuus, kyberrikollisuus, terrorismi, radikalisoituminen ja kriisien hallinta sekä rajaturvallisuuden vahvistaminen. Läpileikkaavia teemoja ovat sisäisen ja ulkoisen turvallisuuden yhteyden vahvistaminen, perusoikeuksien kunnioittaminen sekä tutkimuksen, rahoituksen ja koulutuksen roolin vahvistaminen.

- Suomi on ollut vahvasti mukana linjausten valmistelussa. Parhaillaan on käynnissä komission linjauksia koskeva julkinen kuuleminen, johon valmistellaan Suomen vastausta. Seuraava vaikuttamisen paikka on syyskuussa, kun komissio järjestää sisäisen turvallisuuden konferenssin, jossa strategisista linjauksista keskustellaan, toteaa johtaja Erkki Hämäläinen poliisiosaston kansainvälisten ja EU-asioiden yksiköstä.

Linjauksia käsitellään joulukuussa oikeus- ja sisäasioiden neuvostossa, jonka jälkeen strategian sisällöllisten kysymysten pitäisi olla ratkaistuina. Komission on tarkoitus antaa tiedonanto sisäisen turvallisuuden strategiaksi ensi vuoden maaliskuussa ja varsinainen päätös strategiasta kesällä 2015.

Yhteiskunnalliset muutokset vaikuttavat strategian korostuksiin

Erkki Hämäläinen kertoo, että tällä hetkellä näyttää siltä, että peruslinjat strategiassa tulevat säilymään samoina kuin aikaisemmallakin strategiakaudella. Yhteiskunnallisilla muutoksilla on kuitenkin vaikutusta korostuksiin.

- Esimerkkinä tästä muutoksesta on kyberturvallisuus, jonka rooli korostuu jatkossa. Terrorismin torjuntaan vaikuttaa osaltaan se, että Euroopasta lähdetään kriisialueille sotimaan. Italian puheenjohtajakaudella nousi esiin se, miten järjestäytyneen rikollisuuden soluttautuminen taloudelliseen toimintaan voitaisiin estää, toteaa Erkki Hämäläinen

Kansallisten sisäisen turvallisuuden prioriteettien valmistelu käynnissä samaan aikaan

Kansallisten sisäisen turvallisuuden painopisteiden mietintä on ollut samanaikaisesti EU-valmistelun kanssa käynnissä.

Sisäministeriössä elokuussa valmistuneen selvityksessä esitetään, että kansallisen sisäisen turvallisuuden strategian valmistelun ja tavoitteiden tulisi pohjautua EU:n sisäisen turvallisuuden painopisteisiin.
Työryhmä totesi myös, että EU:n painopisteitä pitäisi täydentää sellaisilla kansallisilla painotuksilla, jotka eivät kuulu unionin toimivaltaan tai jotka ovat muuten keskeisiä. Tällaisia ovat esimerkiksi arkipäivän turvallisuuteen liittyvät kysymykset, yleisen järjestyksen ja turvallisuuden ylläpitäminen sekä kansalliseen turvallisuuteen liittyvät kysymykset.

- Kansallisesti tulee pohdittavaksi se, mitkä ovat meidän aidot kansalliset prioriteettimme. Näitä pitää tarkentaa Suomen omista lähtökohdista käsin, kun kansallista osiota työstetään, toteaa selvityksen valmistelleen työryhmän puheenjohtajana toiminut Hämäläinen.

Kansalliset sisäisen turvallisuuden linjaukset hallitusohjelmasta

Sisäistä turvallisuutta on kansallisesti ohjattu laajalla sisäisen turvallisuuden ohjelmalla, joka on linjattu hallitusohjelmassa. Nyt käynnissä olevassa neljännessä sisäisen turvallisuuden ohjelmassa on määritetty 64 poikkihallinnollista toimenpidettä, joiden toimeenpanoa sisäministeriö on koordinoinut. Ohjelman tukena on ollut sisäisen turvallisuuden ministeriryhmä.

Kansallisten sisäisen turvallisuuden linjausten miettiminen jatkuu heti alkusyksystä. Tarkoituksena on asettaa korkean tason työryhmä, joka laatii ehdotuksen niistä keskeisistä sisäisen turvallisuuden strategisista linjauksista ja periaatteista, jotka on tarpeen nostaa esille tulevissa hallitusneuvotteluissa. Kannanottoja tarvitaan myös hallinnollisista rakenteista ja vastuista, joilla sisäisen turvallisuuden kysymyksiä on tarpeen käsitellä ja niistä jatkossa päättää.

Aiheesta lisää:
Sisäisen turvallisuuden ohjelma
EU:n sisäisen turvallisuuden strategia - kansalliset jatkotoimet, SM julkaisu 22/2014
EU:n linjaukset oikeus- ja sisäasioissa

Lisätietoa: johtaja Erkki Hämäläinen p. 0295 488 570

Sivun alkuun