Kansainvälistä pelastusyhteistyötä Barents Rescue -harjoituksessa

Sisäministeriö 18.9.2013 12.38
Uutinen

Suomi osallistuu 17.-19.9. Pohjois-Norjassa järjestettävään Barents Rescue -harjoitukseen. Harjoitus on Suomen, Ruotsin, Norjan ja Venäjän välinen pelastusharjoitus, joka järjestetään joka toinen vuosi. Norja järjestää harjoituksen Tromssan-Skibotnin ympäristössä ja siellä harjoitellaan samanaikaisesti useita onnettomuustilanteita. Suomesta osallistujia on tällä kertaa noin viisikymmentä.

Barents Rescue -harjoitukset perustuvat Suomen, Ruotsin, Norjan ja Venäjän yhteistyösopimukseen, jolla kehitetään pohjoisen alueen viranomaisten yhteistyötä rajat ylittävässä pelastustoiminnassa. Harjoituksessa testataan sopimuksen toimivuutta, kansainvälisen pelastuspalveluavun pyytämistä ja vastaanottoa ja niitä välittäviä hälytysjärjestelmiä sekä harjoitellaan kansainvälisten pelastusmuodostelmien yhteistoimintaa erilaisissa vakavissa onnettomuustilanteissa.

Sopimuksella tehostetaan Norjan, Ruotsin, Suomen ja Venäjän välistä pelastuspalvelualan yhteistyötä suuronnettomuustilanteissa sekä tapauksissa, joissa lähimmät tai nopeimmin saatavilla olevat tarkoituksenmukaiset pelastuspalveluyksiköt ja tekniset voimavarat ovat toisessa sopimusvaltiossa.

Edellinen harjoitus järjestettiin Ruotsissa vuonna 2011. Vuonna 2015 on Suomen vuoro toimia vastaavanlaisen harjoituksen isäntämaana.

Lisätietoja:
kansainvälisten asioiden johtaja Tiina Peltola-Lampi, 071 878 84 44